Publicat in februarie 17, 2014 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

Viata si sanatatea noastra sunt conditionate de dansul sincron al energiilor Yin si Yang. O dieta echilibrata, cheia longevitatii prospere


In sistemul chinezesc, organele si glandele sunt clasificate in functie de natura lor yin sau yang, astfel alimente yin sau yang sunt recomandate pentru a echilibra si a vindeca problemele legate de respectivele organe sau glande.Daca suntem atenti observam ca de obicei corpul ne semnaleaza aceasta nevoie de echilibrare.De exemplu, atunci cand mancam un aliment foarte yin, corpul simte nevoia de a se echilibra si astfel avem pofte de alimente foarte yang. Astfel, berea care este foarte yin, se echilibreaza prin covrigeii sarati care sunt yang.

Majoritatea corpurilor oamenilor au tendinta de a fi yin in ziua de azi. Aceasta este cauza majoritatii bolilor cu care ne confruntam.
Astfel solutia este nu sa adaugam mai multe alimente yang ci sa scoatem din dieta noastra alimentele yin care creaza aciditate.
Fiecare dintre aceste alimente are propria forta yin sau yang si se poate spune ca are o energie proprie care influenteaza mintea catre o tendinta mai expansiva sau mai contractata. Alegerea unei diete echilibrate intre yin si yang depinde de mai multi factori de viata si de mediu inconjurator. Cativa dintre acesti factori sunt determinati de constitutia persoanei. Astfel, o persona mai fierbinte(yang) din punct de vedere constitutional, se va echilibra hranindu-se cu alimente mai racoritoare(yin).

Stilul modern de viata este compus in marea sa parte din elemente care au dus la conditia generala de yin(acid) a corpurilor noastre: Radiatiile cu ioni, poluarea electromagnetica, metalele grele, toxice, chimicalele toxice, schimbari in felul in care ne crestem hrana, rafinarea alimentelor, folosirea medicamentelor, alcoolul si drogurile, poluarea planetei, stresul.Este important astfel si din acest punct de vedere sa reducem impactul acestei vieti moderne asupra echilibrului nostru.

Procesarea alimentelor, taierea, rasnirea, folosirea unui blender sau storcator, face alimentele mai mult yin. In timp ce consumarea alimentelor intregi are un efect yang.Postul are un mare efect yang in timp ce mancatul peste masura are un efect considerabil yin.Odihna are un efect yang asupra corpului (pana in 10 ore de somn). In acelasi timp, daca nu avem parte de destul somn, corpul devine mai yin. Acelasi afect il obtinem si daca stam toata ziua in pat. La fel, daca mergem la culcare mai devreme, inainte de 10 pm, acest lucru are un efect yang, pe cand daca mergem dupa 10 are un efect yin.Deshidratarea, face corpul yin in timp ce consumul unei cantitati echilibrate de lichide are un efect yang.Exercitiile fizice, tensioneaza muschii si au un efect yang, in timp ce lipsa de miscare sau exagerarea in efectuarea exercitiilor duce la un efect yin.Respiratia adanca si corecta, are un efect yang, deoarece ajuta la oxigenare si detoxifiere.

Atributele yang sunt contracte, compacte, fierbinti, dense, grele, plate si aproape de pamant. Personalitatea yang este puternica, cu vointa, extrovertita, impamantata, concentrata, concreta, activa si predispusa spre a se enerva. O personalitate yang neechilibrata, poate fi agresiva, tensionata, furioasa si iritanta. Consumul excesiv de alimente yang, poate intesifica si amplifica aceste caracteristici mentale. De exemplu , desi in India antica nu se numeau yin si yang, se obisnuia sa se hraneasca luptatorii, soldatii cu alimente yang(carne) pentru a le intesifica caracteristicile necesare razboiului.Atributele yin, sunt expansive, receptive, dilatate, usoare, racoritoare, verticale si subtiri. Personalitatea yin este una introspectiva, reflectiva, sensibila si are o minte orientata catre spiritualitate. O personalitate yin neechilibrata tinde a fi timida, visatoare, neimpamantata, fara vointa si pasiva. O dieta exagerata de alimente yin, fara echilibrarea de alimente yang, poate duce la dezechilibre atat in minte dar si corp.

Chienzii au stabilit o lista cu alimente care provoaca mari dezechilibre, mai ales omului modern, de la  oras: bauturi alcoolice, anghinare, sparanghel-varf, aspirina, orz, banane verzi, fasole uscata, afine, mure,coacaze, paine, prajituri, fursecuri, bomboane, cafea, cola, branzeturi, cereale pentru mic dejun, porumb preparat, amidon de porumb, biscuiti sarati, albus de ou, sosuri de salata, gogosi, ciocolata si cacao, produse lactate, creme de ou, fructe conservate,naut, gelatina, sos de friptura, tarate de grau, mamaliga terci, inghetata, maioneza, dulceata, gem, linte, peste, carne, moluste, scoici,placinte, alune americane, piper negru, prune,prune uscate, placinte, orez alb si brun, sare, sifon, fasole soia, produse din soia, tapioca, ceai indian, tutun, legume conservate, otet, iaurt.