Publicat in februarie 10, 2014 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

Zece principii de decodificare a limbajului non-verbal


Daca politicienii, oamenii de media si publicitarii invata metode sofisticate de persuasiune, si de programare neuro-lingvistica, avem si noi, „gusterii” metodele noastre de aparare si riposta. Ele sunt naturale, caci vin din observare, analiza si intelegerea raportului: cauza-efect.

Sa pornim de la butada jucatorului de pocher care spune asa: „Daca nu iti dai seama, in primele 5 minute, cine este fraierul de la masa, inseamna ca tu esti!”

  1. Observarea completa“Nu este suficient sa privesti! Trebuie sa observi ca sa vezi!” (Joe Navarro-FBI).Cunoastere situationala: activarea si intretinerea celor 5 simturi.
  2. Observarea in context: In anumite situatii limita cum ar fi accidentele, creierul limbic dicteaza un anumit set de comportament. In cazul accidentelor, oamenii sunt socati, in cazul examenelor se instaureaza, inevitabil tensiunea.
  3. Recunoasterea mesajelor universale: De ex. Strangerea buzelor, pana cand ele nu se mai vad tradeaza universal, ca ceva nu este in regula.
  4. Decodificarea mesajelor particulare:Studierea cu atentia a obisnuintelor comportamentale si mai ales tiparul lor repetitiv. Ex: cineva care se scarpina in cap sau isi musca buza in timp ce vorbeste dezvaluie emotivitate, nesiguranta, stanjenire.
  5. Stabilirea elementelor nonverbale de baza intr-o comunicare: Pentru asta se studiaza in paralel mina normala, relaxata, neproblematica cu cea stresata.Remarcati, inca de la inceput postura de baza a partenerului, urmarind modificarile limbajului trupului in contact cu diferite predispozitii: stres, teama, placere, nervozitate, anxietate, bucurie etc.
  6. Extragerea cat mai multor indicii din contactul vizual
  7. Observarea schimbarilor de comportament: De ex: Un copil care freamata de placere la auzul vestii ca va merge in parcul de distractii va trada dezamagirea cand va constata ca parcul este inchis.Corpul tradeaza intentia, chiar daca mintea se ascunde in spatele diferitelor masti.
  8. Detectarea semnalelor nonverbale false.
  9. Diferentierea dintre starea de confort si disconfort psihic.
  10. Observarea celuilalt se face intotdeauna in discretie

Suntem in an electoral, ar fi interesant sa fim atenti, nu numai la discursul politic, ci mai ales la reactiile limbice care marcheaza comportamentul non-verbal. Creierul mare rationeaza prin cele doua emisfere, dar cel limbic reactioneaza onest la stimulii subconstientului si de aceea se mai numeste si creierul reactiv.