0
Publicat in decembrie 27, 2010 de Oreste Teodorescu in Spiritualitate
 
 

De la Dumnezeu la Atom si…invers


Cu 6000 de ani in urma, sacerdotii egipteni au construit Templul de la Heliopolis, poate cel mai vechi colegiu ezoteric din lume. Acolo se venera Creatorul tuturor lumilor, pe care preotii il invocau cu numele de Atum. Iata cum il defineau initiatii egipteni pe nobilul Dumnezeu, al carui Sfant Nume nu era cunoscut de restul zeilor: „Primul Dumnezeu este cel care a creat din propria-i substanta zeii si oamenii, absolut totul, ceea ce atrage si respinge, pozitivul si negativul. El este Necunoscut in afaratimpului si spatiului nostru obisnuit!”.
Pornind de la numele invocat, initiatii tuturor timpurilor l-au privit pe Atum ca pe zeul-atom! De aici am putea continua definirea Principiului Primordial: este substanta primara, protomateria, chiar atomul initial constituit din spatiu-timp-dorinta!In sec. al XV-lea i.Hr, regele initiat Akhenaton l-a botezat pe Dumnezeu chiar Aton. Preotii din Heliopolis isi transmiteau invaturile initiatice, singurele capabile sa-i puna pe oameni in armonie cu Universul. Ei invatau ca „In Nun traieste un Spirit nedefinit care poarta in El totalitatea existentelor!” Nun in egipteana inseamna haos, ocean primordial. Conceptul avea sa fie preluat de ortodoxia copta vorbind de Dumnezeul necreat care contine in sine sursa evolutiei tuturor creatiilor (Potentialul) si de Dumnezeul Creat, adica manifestat (Dinamica)!
Asadar, Atum a nascut din propria fiinta tot ceea ce exista in univers. Corespondentul lui Atum, devenit Aton este Brahma neutru al hindusilor. Din Vede aflam ca din Brahma au iesit cele doua energii primordiale si fundamentale (-) si (+), adica natura feminina si masculina, energiile yin si yang de la chinezi! Fizicienii si biologii moderni studiaza protomateria pe care o considera principiul-viata. Ea este neutra adica nici (-), nici (+).Interesant dar Aton inseamna neutru. Brahmanii il numeau pe Dumnezeu Atma, tibetanii Aum, evreii Adonai, iar grecii il numeau Adonis.Cu alte cuvinte stramosii nostrii gasisera aceste denumiri care pentru omul modern sunt sinonime cu atom!
-va urma-