0
Publicat in iulie 20, 2010 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

Jurnal de calatorie II


Din Geneva, smerita masinuta romono-franceza ma poarta spre Rodez, un superb oras medieval care-si oglindeste pietrele si misterele la poalele Midi-Pirineilor francezi. Este vegheat de dolmene si menhire celtice, strajuit de fortificatii romane. Aici isi odihnesc templierii, in morminte simple nume cu rasunet. Abatiile si casele sunt dominate de Catedrala Notre Dame, prima construita in stil gotic din Franta. Particulariattea arhitecturala este materialul de constructie: caramida rosie. Capitala a esoterismului medieval, Rodez este plin de simboluri pentru ochiul atent. Pozele vor spune povestea lor, mult mai bine, in tacere:


Dupa cateva ore de respiratie taiata si doborat de foame ma confrunt cu o realitate franceza ciudata: toate restaurantele sunt inchise intre orele 14 si 19…(sic!) Insa, dupa cateva cautari anevoiase am gasit niste sandvicwuri ok. Drumul continua spre Albi. Romanii dupa ce i-au invinsi pe gali in anul 51 iH au infiintat orasul „Civitas Albigensium”. In zorii evului mediu episcopii gnostici, catharii si-au infiintat resedinte pe acest teritoriu. Prima dioceza i-a aprtinut episcopului Saint-Claire (!).Incepand cu anul 1040, Albiul se dezvolta intr-o splendida arhitecura gotica. Secolul al XII-lea avea sa fie fatidic catharilor din Languedoc. Roma ataca tezele cathare care propovadaiuau saracia, caritatea si puritatea din doua motive:

1. Punea la indoiala autoritatea Papei care se proclamase Vicarul lui Dumnezeu pe pamant opunand acestui concept ideea ca Hristos este in fiecare dintre oameni si nu in biserica!

2. Religia alibgenzilor se bucura de o imensa sustinere populara.

In 1208 rugurile sunt aprinse si ard cateva zile. Ca un simbol al uitarii qacestui macel, catolicii construiesc cea mai frumoasa catedrala din lume: Sainte Cecile al carei inceput aminteste de erezia catharilor,aparuta in secolul X in Bulgaria sub numele de bogomilism.

-va urma-