29
Publicat in mai 16, 2009 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

Sa raspundem mediocritatii devenind merituosiPentru toti cei interesati de domeniul atat de vast dar relevant al istoriei, nu este nici un mister in a observa ca aproape dintotdeauna unul din obiectivele inalte ale politicii a fost construirea unei lumi mai bune, mai armonioase, mai aproape de planul divin. De la „Republica” lui Platon, de la „Regatul Cerului”, pe care cruciatii europeni au incercat sa-l plamadeasca la Ierusalim si pana la Uniunea Europeana de astazi, asezata si bine conturata de crezul comun in democratie, libertate, recunoasterea valorilor umaniste si solidaritate sociala, conducerea politica orientata catre valorile traditionale ale crestinismului a incercat transformarea lumii intr-un loc cat ma aproape de desavarsire. Cu siguranta, acest obiectiv suprem a intalnit de-a lungul veacurilor piedici, obstacole si chiar dusmani de temut: secolului lui Pericle i s-au opus veacuri de tiranie, Romei calauzite de justitie, onoare si ratiune i s-a infatisat distrugatorul Nero, tolerantei si ecumenismului crestin in senseul sau profund i s-a opus Inchizitia, iar democratia, liberalismul si umanismulu european din secolul al XX-lea a cunoscut dusmania pustiitoare a sitemelor totalitare incarnate de un Hitler, de un Stalin.

Asadar lupta politica pentru eliberarea si emanciparea spiritului uman, dar si pe cel al popoarelor reprezinta inrolarea voluntara intr-un razboi extins impotriva ignorantei, intolerantei si al lacomiei.. Cu siguranta nici Romania nu s-a sustras acestui model evolutiv. Progresul economic, social, cultural, uman din perioada interbelica s-a lovit intai de dictatura lui Carol al II-lea, apoi de exaltarea legionara, urmata de regimul inflexibil al maresalului Antonescu, culminand cu ruinarea tarii impusa de un regim bolsevic de la Moscova. Dupa decembrie 1989 am incaput pe mana negustorilor de suflete. Aceasta coruptie generalizata nu ne lasa astazi sa respiram aerul curat al Civilizatiei.

Suntem intr-un an teribil de important. Democratia asta gaunoasa si atat de originala, neaosa, ar trebui schimbata, in sfarsit cu meritocratia! Ce credeti?