14
Publicat in aprilie 21, 2009 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

Soarta lui Basescu, decisa de Moscova?


…Revin la obsesia (pozitiva) Romaniei si a destinului sau in formare postand un articol publicat in Gardianul:

Romania electorala din acest an este, pentru unii, din pacate, total diferita fata de contextul alegerilor din 2004. Daca atunci, Nastase pierdea la mustata (lui Mitrea) alegerile,ne fiind agreat de Marele Licurici reprezentat de republicanul Bush, din cauza intalnirilor prea dese cu masonul rus Kondiakov, iar Basescu cu a lui, deja celebra, axa Bucuresti-Londra-Washington, corespundea intereselor administratiei americane, astazi tabloul politicii globale este pictat in nuante mult mai cenusii. Democratii lui Obama sunt mult prea preocupati de rezolvarea crizei economice, fara precedent, prin care trec S.U.A si nu mai par atat de preocupati de instalarea scutului anti-racheta pe teritoriul Romaniei, cancelariile europene nu sunt deloc interesate sa tulbure relatiile cu Putin, care nu s-a jenat, in iarna, care tocmai a trecut, sa santajeze fara scrupule o buna parte a continentului cu sistarea gazelor. Asadar, umbrela externa de care s-a bucurat Traian Basescu, pana acum este pe cale sa se inchida, exact cand, dinspre Moscova incepe o ploaie acida. Sa ne gandim putin mai profund, la ce s-a intamplat in Republica Moldova, si vom putea intelege subtilitatile politicii externe de la Kremlin.

Cu alte cuvinte, profitand de situatia planetara, administratia domnului Medvedev, care este printr-o asimetrie intersanta, ca Boc, pentru Basescu, ar vrea sa se debaraseze de un presedinte roman cam obraznic, si aici aduc in discutie “Marea Neagra-lac rusesc”, si mai ales, sprijinul declarat pentru extinderea NATO pentru Muntenegru, Serbia ,Bosnia-Hertegovina si mai ales incurajarea Moldovei de a aspira la integrarea europeana. Daca, tinem cont si de relatiile foarte stranse dintre Germania condusa de fosta RDG-ista Angela Merkel, si Rusia putem trage destul de limpede concluzia ca Basescu a devenit “destul” de indezirabil, atat la Moscova, cat si printre cancelariile europene.

Daca ne gandimsi la Franta care nu-i poate ierta presedintelui Romaniei aroganta cu: “ sfatuiesc Franta sa nu mai tina predici Romaniei cu privire la relatiile sale strinse cu Londra si Washington”, atunci intelegem si mai bine, ca politica interna a unui stat mic, este dictata uneori din afara granitelor, cu toata democratia si libertatile individuale. Azi, trusturile de presa au pus tunurile pe presedinte, dar ramane totusi o intrebare fundamentala: Cui ii pasa de interesele Romaniei?