3
Publicat in aprilie 2, 2009 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

Pana si bogatii pot fi fericiti


Ma gandesc, daca tot si-au asezat partile anatomice cele mai vulnerabile, in scaunele plusate ale cabinetului Boc, social-democratii lui Geoana, poate „cumpara”cateva solutii anti criza, de la fratii lor de ideologie din Germania. Cred ca imprumutarea statului de la bogati, pe un termen de 20 de ani ar fi extrem de utila, mai ales ca noi stam relativ prost cu economia reala. Astfel, cei care detin in conturi sume de peste un milion de euro sa crediteze bugetul statului cu trei procente din avere, bani pe care sa-i recupereze prin 2029 cu dobanda aferenta.

Ar fi un gest moral si reparatoriu, mai ales ca aproape toti imbogatitii dupa evenimentele din 1989, au castigat din afaceri cu bani publici. Asa, ar dormi mai linistiti, cei care sunt cuprinsi de remuscari ( este doar o figura de stil, bogatii nu plang niciodata…), nu s-ar mai speria de D.N.A, s-ar simti utili si mult mai putin urati de catre grosul populatiei aflate sub pragul traiului decent. Banii obtinuti ar putea ajuta reconstructia din temelii a sistemului de invatamant, ar suplimenta fondurile publice de pensii si s-ar regasi in infrastructura. Ajutand statul, bogatii vor putea sa-si vada linistiti de propria lor evolutie spirituala, caci, uneori, in fata bolilor sau a mortii iminente, vocea constiintei lor le reaminteste legea Mantuitorului: „mult mai usor va intra o camila prin urechea acului, decat bogatul in Imparatia lui Dumnezeu”!

Procedeu democratic, neinvaziv, creditarea statului cu bani privati, poate fi o solutie eficienta in fata unei crize financiare care se extinde planetar. Daca, adugam aici, initiativa lui Prigoana de a elibera Casa Poporului de umbrele atat de vagi ale parlamentarilor putem avea un tablou al normalizarii vietii publice si politice. Cheltuielile aberante cu intretinerea si mentenanta isi vor putea gasi utilitatea in programe sociale: modernizarea institutelor de cercetare, burse universitare, directii culturale si artistice, reabilitarea zonelor rurale, etc. Banii reprezinta motorul progresului pe orizontala, daca sunt bine directionati si gestionati.

Cu bun simt in actul de guvrenare, politicienii clipei vor putea musca din nemurirea istorica, daca vor reusi si faca din Romania, un stat puternic, demn si atent cu nevoile si libertatile individuale. Peste tot, in lume, bogatii fac acte nobile care amprenteaza viata colectiva: donatii, sponsorizari, insa la noi, pana acum ei nu au stiut decat sa se inconjoare de vile, limuzine, pipite, destinatii exotice si alte efemeride. Poate ca a sosit ceasul reconvertirii lor! Marele Creator nu doreste sa piarda pe nimeni, iar sarbatoarea cea mai mare in Cer incepe odata cu venirea fiului risipitor! Si apoi, eu nu stiu care este cel mai bogat om din…cimitir. Romania este o fiinta vie si inteligenta, iar bogatia ei cea mai de pret este fraternitatea si credinta! Bogatilor, incetati sa mai fiti niste saraci care isi numara banii, ci deveniti niste investitori strategici ai Templului din Ierusalim, adica a constructiei unei lumi mai bune!