0
Publicat in aprilie 2, 2009 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

Romania ca o dacie veche cu jiglerul infundat


 

Sunt aproape sigur, ca lipsa de progres a tarii noastre a fost cauzata si de un vid managerial extins in toate domeniile. Uitati, in Germania, de exemplu, dupa caderea zidului, liderii politici au inteles sa foloseasca esaloanele II si III pentru ca oamenii aceia, profesionistii cunosteau mersul masinariei.

Baietii destepti schimba intotdeauna soferul, directia, nu volanul, pedalele si motorul. Nemtii au facut transferul de putere, discret si eficient, asigurndu-se pentru destinatie si pentru bunul mers al noii tari unificate, convertind profesionistii RDG-ului sa slujeasca noua filosofie occidentala. La noi s-a petrecut exact invers. Gusterii care s-au succedat la putere, proveniti fara nici o exceptie din acelasi trunchi comunist, in loc sa gandeasca strategii nationale pe termen lung, s-au radicalizat in lupta pentru supravietuire pustiind toate posturile din sistem, epurand politic toti tehnicienii. Ne amintim de dezastrul celor 15.000 de specialisti care au pus Romania pe butuci, apoi dupa ce abia incepusera sa prinda spilul, au venit PDSR-istii care au politizat din nou functionerimea, si dupa alegerile din 2004, exact la fel.

Azi, stim foarte bine directia, dar avem o masina obosita, iar cei din administratie, motorul tarii, habar nu au la ce mai folosesc butoanele si pedalele. Vedem incapacitatea lor crasa, de la circulatia in orase, la reactia in fata inundatiilor, ninsorilor samad, Politistii nu sunt in stare sa prinda un violator dintr-un sat, ministrul de externe nu e capabil sa dinamizeze consulatele din tarile cu probleme, premierul si presedintele nu gasesc un limbaj comun in fata atacurilor inamicilor noii Romanii europene, daca ne gandim doar ladeclaratiilebelicoase ale lui Voronin, sau amenitarile deloc subtile ale lui Putin cu privire la posibila segregare a Transilvaniei, daca mai sutinem politica americana in Kosovo.

In fata noii politici globale, trebuie sa recunoastem ca nu avem tehnicienii capabili sa transfere de pe hartie planul de constructie, in practica. Singura vina pentru aceasta nesatisfacatoare realitate ii apartine clasei politice, care nu a invatat in toti acesti ani decat lupta pentru ciozvarte, cascaval, privilegii marunte si pe termen scurt. Azi, in fata schimbarilor de structura si retorica, noi ne prezentam in fata lumii civilizate cu aceasi retrograzi incapabili, care nu inteleg nimic din subtilitatile politicii globale. De asta, dupam aproape 20 de ani, romanii inca il mai considera pe Ceausescu cel mai capabil conducator. Este cea mai mare palma data pe obrazul ca un sorici aspru, clasei politice. Acesti papitoi, epigonii unui dictator, nu au fost in stare sa arate poporului romani nici macar, doua caramizi ale unei noi constructii. Nimic! Din acest considerent, ar trebui schimbati toti vectorii de putere, pastrand, insa profesionistii din sistem. Doar asa vom putea impinge masinuta asta a noastra, dacia asta mica, cu jiglerul infindat, pana porneste cu adevarat!

Papagalii in costume cu pretentii de mari conducatori ar trebui sa inteleaga odata pentru totdeauna ca tara asta are nevoie de viziune si profesionalism si nu doar de palavragelile lor fara rost speculate excesiv de mass-media!