1
Publicat in aprilie 2, 2009 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

Chiar nu vede nimeni rubinul de sub zdrente?


Nu inteleg voluptatea si seva prin care ne aruncam unul altuia in cap, gunoaiele cele mai sordide. Exista o placere aproape perversa din a ne exhiba goliciunea in fata tuturor. Exista deja o perceptie europeana despre romani, pe care ne-am ambitionat s-o incurajam, in loc s-o demontam, sau s-o inlaturam. Italia ne considera pepiniera curvelor, infractorilor, criminalilor. Nemtii s-au speriat de tupeul nostru de-al agresa chiar pe cancelar. Englezii ne privesc ca pe niste sidosi, francezii se uita la noi ca la cersetorii Europei. In fata unui tablou atat de sumbru, noi supralicitam promiscuitatea cu Remes si caltabosii lui, cu Chiuariu si Posta lui, cu termopane, asfalt si sute de mii de euro in plicuri uleioase…E bine!

Trebuie facut curat! O deratizare social-politica este mai mult decat necesara, insa nu cu surle si trambite, nu cu rosii aruncate in ceafa, ci discret, curat si eficient. Nu exportam deocamdata decat nesiguranta si balbaiala. Ne faultam singuri in relatia cu Moldova, ne ridiculizam, si pe cuvant de onoare, ca e mare pacat.

Avem realmente valori europene: Blaga, echivalent cu Jung, Enescu cu Vivaldi, Petru Culianu asemeni lui Umberto Eco, Max Bleher pe acelasi drum cu Marquez, Scarlat Demetresu infratit cu Rudolf Steiner. Avem literatura, filosofie, il avem pe Moisil marele matematician, avem cercetatori stiintifici, avem softisti platiti de Bill Gates, si atunci de unde impresia asta generalizata ca suntem paria societatii civilizate.Doar pentru ca avem ghinionul unei clase politice de carnatari si spagari cu fete unsuroase caa lui Muresan?

Cred ca ar trebui un program comun in care opinia publica, partidele, mass-media sa construiasca viitorul european al Romaniei. Chiar nu intelegem ca suntem in linia intai intr-un razboi in care fiecare trage pentru o felie cat mai mare din cascavalul globalizarii? Banci romanesti, nu prea avem, trusturi de presa romanesti, cu o singura exceptie nu mai avem, resurse naturale in control, vax? Dupa ce ca ne vindem pe nimic, nici nu ne pasa de viitorul copiiilor nostri. Irlanda face turul lumii cu un dans gratios din glezne, Ungaria are prestanta unui imperiu desi este cat doua orase romanesti, China isi ofera artele intregii lumi, S.U.A isi vinde filmele si hamburgerii…Austriecii au cele mai frumoase partii de schi. Si cand te candesti ca noi avem de toate si ne complacem in cea mai sinistra marlanie? E trist.

Poate intelege odata cine trebuie si incepem sa rostogolim avalansa calitatii. Eugen Ionescu, Eliade, Celibidache trimite-ti-ne gandul cel bun!