Publicat in septembrie 26, 2015 de Oreste Teodorescu in Politikon
 
 

A fost sabotat presedintele Iohanis de catre oamenii Moscovei din Ministerul Afacerilor Externe si S.I.E in cazul refugiatilor?


  • Dupa alegerea in calitatea de presedinte a unui dublu minoritar, etnic si religios in persoana lui Klaus Werner Iohannis, SUA si U.E au laudat Romania pentru exercitarea celei mai civilizate forme de democratie, un exemplu demn de urmat de toate tarile care aspira la valorile fundamentale ale lumii libere.
  • Dupa ultima reuninune JAI, cu privire la cotele de refugiati distribuite tarilor europene, prin pozitia inflexibila si neargumentata convingator a Romaniei, ne-am trezit in clubul celor mai putin frecventabili lideri nationalisti, extremisti si xenofobi personificati de presedintii Cehiei, Slovaciei si Ungariei, toti suspectati ca sunt mult mai apropiati de Kremlin decat de Bruxelles.
  • Cum a fost posibila, intr-un termen atat de scurt, schimbarea de perceptie a liderilor occidentali fata de Romania?

Raspunsul se afla intr-o analiza amanuntita a activitatii Ministerului Afacerilor Externe si S.I.E, care ar fi trebuit sa-i ofere presedintelui intreg ansamblul de informatii si setul cel mai complex de strategii, coroborate cu viziuninea europenilor privitoare asupra refugiatilor sirieni, interesele conexe ale Rusiei si punctele forte de negociere pe care le-ar fi putut  avea cu liderii internationali implicati in rezolvarea situatiei din Orientul Apropiat.

Daca presedintele Iohannis ar fi beneficiat de informatiile fierbinti culese din cancelariile europene, ar fi putut sa joace cartea refugiatilor, la fel ca polonezii, care desi in prima etapa s-au aratat inflexibili, au reusit sa ajunga la un consens, primind la incheierea lucrarilor JAI multumirile ministrului de interne german si aprecierea unanima a liderilor UE. In absenta acestora, prestatia presedintelul roman a fost neconcludenta si desi pozitia noastra a ramas blocata pentru 1785 de refugiati, prin votul majoritar al europenilor, vom fi nevoiti sa primim un  numar de trei ori mai mare, trezindu-ne si asociati cu cei mai antieuropeni lideri din Uniune.

Pentru a gasi un posibil raspuns trebuie sa ne intoarcem in istorie, pana la momentul aprilie 1990, cand CIE, devine SIE, iar la conducerea lui este numit de catre Ion Ilici Iliescu, Mihai Caraman, singurul ofiter roman de informatii decorat de KGB pentru „activitati exceptionale contra NATO”. Asadar, desi ne indreptam toate sperantele catre occident, cu generalul Caraman la carma noului serviciu romanesc de spionaj, s-a asigurat continuitatea frontului sovietic. Majoritatea ambasadorilor si spionilor romani au ramas la post dupa rasturnarea regimului Ceasusescu.

Abia in 1992, inainte de vizita la Bucuresti a Secretarului General NATO, Manfred Worner, Caraman a fost inlocuit din functie, iar in locul sau a venit generalul Ioan Talpes, care inainte de 1989 fusese mana dreapta a lui Ilie Ceausescu, fratele dictatorului si comisarul politic al armatei romane. Nici sub conducerea acestuia, spionajul romanesc nu se reformeaza si nici nu se reconverteste la valorile occidentale, clamate in spatiul public si politic.

Pana la revenirea lui Mihai Razvan Ungureanu la conducerea SIE, un alt personaj cu certe legaturi de prietenie la Kremlin, Teodor Melescanu s-a asigurat ca diplomatia romaneasca va asigura liniile de interes ale Moscovei. Revelator in acest sens este interviul acordat pe vremea cand era ministru de Externe, jurnalistului Dan Cosma, in Revista 22, pe data de 19 aprilie 1993: „Nu credeti domnule ministru, ca mentinerea in corpul diplomatic de dupa Revolutie a unor persoane care au colaborat cu fosta Securitate aduce daune imaginii Romaniei peste hotare?” Raspunsul lui Melescanu a fost pe cat de diplomatic pe atat de frust: „ Nu cred ca exista o singura tara in lume care sa nu foloseasca procedura acoperirii diplomatice pentru cei insarcinati cu spionajul”. Si, totusi Melescanu a ocupat postul de Director SIE intre 28 februarie 2012 – 22 septembrie 2014.

in-germania-au-ajuns-romani-cu-studii-ambasadorul-romaniei-la-berlin-pentru-tagesspiegel-18446854

media_281365102_personajul-cheie-kremlin-alexander-kondyakov-interviu-in-exclusivitate-pentru-stirile-kanal-video-189659

In anul de gratie 2015, consilierul pentru politica externa a presedintelui Romaniei este Lazar Comanescu, diplomat de pe vremea lui Ceausescu, fost ministru de Externe si ambasador in Germania, suspectat de relatii periculoase cu masonul rus Kondyakov, reprezentatul intereselor serviciilor secrete ruse in cercurile initiatice din Europa.