Publicat in ianuarie 4, 2014 de Oreste Teodorescu in Spiritualitate
 
 

Adevarul continuu al Bibliei


 Sapte este marele numar biblic. Moise isi elibereaza poporul din robia egipteana, declansand ca arhetip revolutia impotriva oricarei oligarhii. Un prim contact cu importanta acestui numar il avem constatand ca Moise a lasat cinci carti, iar legea lui este cuprinsa in doua testamente.

E timpul sa intelegem semnificatiile profunde si extrem de subtile ale Bibliei, care nu este un volum de istorie, o culegere de alegorii si aforisme sau o fictiune colectiva. In sensul teologic, Cartile Sfinte sunt trupuri prin care se manifesta cuvintele vii ale lui Dumnezeu, care este prezent in toate genaratiile si in toata creatia! Adam si Eva sunt tipurile incipiente, primitive ale umanitatii.

Sarpele ispititor care incita la cunoasterea binelui si a raului este timpul. Marul muscat este dreptul creatiei de a se cunoaste, iar ispasirea prin munca si efort este datoria fiului ratacitor de a se intoarce Acasa. Cand am ales cunoasterea timpului am iesit din Dumnezeu care este Etern si Perpetuu.

Cain reprezinta carnea, forta si violenta, iar Abel este spiritul, inteligenta si armonia. Materia ia in catiptivitate duhul. Urmasii lui Cain isi vor impune lumea prin forta si violenta, insa neamul lui Abel le va opune, de fiecare data inteligenta argumentului si armonia actiunilor!

Titanii, acei copii ai Fiilor Cerului cu fiicele oamenilor sunt primii si cei mai vechi uzurpatori si stapanitori ai Pamantului. Sunt ingerii cazuti, zeii veniti din spatiu. Cand rodul lor a umplut lumea de nedreptate si abuz, Pamantul in colaborare cu Cerul au redimensionat “decorul” si au renovat “regia” spectacolului numit viata! Potopul, si in general marile catastrofe reprezinta o imensa revolta a spiritului impotriva materiei, a adevarului impotriva iluziei.

Daca ne consideram crestini sa nu uitam ca duhul lumii se opune Duhului lui Dumnezeu. Sa reflectam la simbolistica Bibliei. Nemrod si Turnul Babel ilustreaza portretul dusmanului lui Dumnezeu, figura Antihristului. Sunt doua alegorii ale tiranului si ale imperiului absolut. Sunt doua modalitati de a realiza Unificarea Umanitatii sub acelasi cer pe acelasi pamant.

Modelul divin exprimat prin Lege si intrupat in Fiul Omului si al lui Dumnezeu, Iisus Hristos si modelul satanic in care omul devine despot caricaturizand puetrea lui Dumnezeu. Despotului Nimrod i se opune smeritul Abraham, iar atunci cand oamenii au crezut ca-l pot confisca pe Creator, constructia lor, Turnul Babel se naruie iar limbile pamantului se amesteca, poporul unic spargandu-se in neamuri. Omul, ispitit de Satan s-a inrolat intr-o armata impotriva Luminii.

Spiritul a devenit prizonierul materiei, iar zeii si-au facut chip cioplit. Faraonul, ca simbol al autoritatii absolute s-a insinuat de atunci in toate sistemele de putere. Moise a dat lumii Poruncile. Hristos este preot si rege. Il cunoaste pe Dumenzeu prin intelegere si conduce lumea prin Iubire. Cand sacerdotiul se corupe, imbatraneste si isi usuca radacinile, cand pastratorii verbului, devin sutanistii cu burta si pretentii infernale, Hristos aduce permanenta revolutie a spiritului impotriva inselatoriilor si a minciunii ca lege politica! Fariseii din toate timpurile si epocile ucid cuvantul, il golesc de seva si sensuri, dar de fiecare data apare Hristos reabilitandu-i pe toti cei care cred in comuniune spirituala.

Prin painea si vinul impartite multimilor Hristos a intrat in duhul lumii surpandu-l, invingandu-l supunandu-l cu iubire: “Cine nu lasa pe tatal si pe mama sa si nu-mi urmeaza mie, nu va cunoaste imparatia lui Dumnezeu!” Hristos ne-a lasat sa-i frangem trupul, devenit painea lumii si sa-i bem sangele transformat in vinul binecuvantat in care se ascunde adevarul: “in vino veritas!”

Cand Hristos s-a inaltat din materie, cand a lasat crucea goala, ca vejnic semn al recunoasterii noului legamant dintre credincios si Dumnezeu, lumea lui Satan a inceput sa se naruie si de atunci, in fiecare dintre noi, si apoi in totii odata se desfasoara Armageddonul, lupta dintre cel Rau si Mielul lui Dumnezeu. “M-am lepadat de Satana, m-am unit cu Hristos. Ma lepad de Satana, ma unesc cu Hristos si Acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!”