Publicat in februarie 10, 2015 de Oreste Teodorescu in Politikon
 
 

Au ruginit stelele generalului mafiilor personale…


In cele doua mandate  ale lui Basescu ( si ma refer aici, la cele prezidentiale, nu la cele care vor urma, via DNA), doi UNPR-isti disciplinati au invartit si combinat afaceri de sute de milioane de euro. Gruparile NIRO si UTI, reprezentate  de Dumitru Nicolae  si Tiberiu Urdareanu au acaparat si tranzanctionat importante fluxuri finanaciare in cele mai rasunatoare dosare de mare coruptie din Romania.

Iata o foarte comprimata biografie  a celor doua brate coordonate de creierul generalului interesului national, Gabriel Oprea:

maxresdefault

Tiberiu Urdareanu:

 • Dupa cum o atesta chiar site-ul UNPR, Tiberiu Urdareanu ocupa functia de presedinte al Departamentului de politici economice al partidului condus de Gabriel Oprea.
 • Omul de afaceri este maior in rezerva si fiul generalului Tiberiu S. Urdareanu, fost sef al Comandamentului Trupelor de Tancuri si Auto in vremea regimului Ceausescu. UTI, doar in 2010,a facut afaceri de aproximativ 160 milioane de euro.
 • Afacerea lui Urdareanu s-a dezvoltat cu incepere 1990, UTI Group impartindu-se ulterior in patru divizii: UTI Systems (un integrator de sisteme care furnizeaza solutii complete pentru sisteme de securitate) Cobra Security (care furnizeaza servicii specifice de securitate pentru bunuri si persoane, fiind specializata in paza si protectie, protectie antiterorista, monitorizare si interventie, paza si transport de valori, patrulare) sau UTI Retail Solutions (companie specializata in furnizarea de echipamente si solutii pentru securitatea spatiilor comerciale si a fondului de marfa) si UTI Instal Construct (specializata in constructia si instalarea de sisteme electrice).
 •  Una dintre principalele lucrari ale societatii lui Urdareanu a fost securizarea retelei Bancorex si Eximbank. O lucrare extrem de importanta a UTI a fost si cea de la Centrala Nucleara de la Cernavoda. De asemenea, UTI a primit 60 de milioane de euro pentru securizarea Portului Constanta si 30 de milioane de euro pentru securizarea Aeroportului Henri Coanda Otopeni. Si de la Metrorex firma lui Urdareanu a incasat bani frumosi: 1,4 milioane de euro, plus 239,7 miliarde de lei vechi. UTI a derulat totodata afaceri si cu Ministerul Administratiei si Internelor pentru securizarea frontierelor. Printre beneficiarii serviciilor UTI mai pot fi amintiti Directia Generala a Vamilor, Parlamentul Romaniei, Romtehnica si Ministerul Comunicatiilor Tehnologiei si Informatiilor.
 • UTI Italy, societate inmatriculata tot de Tiberiu Urdareanu, a facut afaceri si cu SPP, jucand in raport cu acesta rolul de furnizor, dar si de finantator. In baza a doua hotarari de guvern, 211/2000 si 960/2000, firma lui Tiberiu Urdareanu a derulat contracte si cu Romtehnica, societate comerciala prin care MApN isi deruleaza achizitiile.

NIRO

Dumitru Nicolae (NIRO)

 • Ajunge si el  vicepresedinte al UNPR, conducand Departamentul pentru relatia cu mediul de afaceri al formatiunii lui Oprea.
 • Prin grupul sau de firme, el administreaza zonele comerciale Dragonul Rosu (la care Niro Investment detine 70% din actiuni) si Europa din nordul Capitalei.
 • Dumitru Nicolae a dezvoltat si unul dintre primele ansambluri rezidentiale din Bucuresti, Central Park, cu 458 de locuinte. In 2011, el anunta ca va dezvolta, impreuna cu una dintre cele mai mari firme de constructii din China, un proiect de 70 de milioane de euro care va fi compus dintr-un turn cu 22 de etaje.
 • In 2009, Niro Investment SA a avut afaceri de 25,5 milioane de euro si un profit de aproape 6 milioane de euro.
 • S-a asociat Dorin Cocos si Elena Udrea afirmand ca se simte mai in siguranta sa faca afaceri cu cei din acceasi etnie cu domnia sa.In 2007, Nicolae afirma intr-un  interviu pentru Romania Libera ca are angajati fosti securisti si militieni pe posturi de management intrucat, el fiind de etnie rroma, este suspectat mai mereu ca este interlop, iar acesti oameni, il ajuta sa fie mereu in legalitate (sic!)
 • in 2012, Niro devine decidentul si finantatorul  B1 TV, Evenimentul Zilei si Capital.

Despre legaturile intre Niro si B1 TV a scris si jurnalistul Radu Moraru, in luna noiembrie 2012. Evenimentul zilei relata in anul 2007 faptul ca de grupul Niro este legat si numele Elenei Udrea, actualul candidat PMP la presedintie, dar si o serie de afaceri acoperite de serviciile secrete, stirea fiind confirmata si de Romania libera. Mai mult, Dumitru Nicolae, patronul Niro, are legaturi si cu afacerea EADS – ajunsa acum sub lupa DNA – din care ar fi castigat 20 de milioane de euro. Totul s-ar fi intamplat intre 2004 si 2009, in perioada in care in fruntea guvernului s-au aflat pe rand Adrian Nastase (PSD), Calin Popescu Tariceanu (PNL) si Emil Boc (PDL).O investigație realizată de jurnalistul Daniel Befu dezvăluie conexiuni transpartinice foarte interesante. Apartamentele cumpărate de premierul României au fost construite de firma lui Dan Andronic (EvZ & B1TV) și de apropiații Elenei Udrea, lui Dorin Cocoș și Dumitru Creștin. Legaturile Elenei Udrea cu B1 TV au fost amintite si de jurnalistul Dan Tapalaga. Acesta a sustinut ca Elena Udrea ar fi unul dintre actionarii de la Evenimentul zilei, iar la B1 TV – in anumite emisiuni – exista un cerc inchis de invitati care sunt legati de EVZ, unii fiind angajati iar unii angajatori. “EVZ a inceput sa faca sedinte de sumar cu actionarii in direct la B1: Udrea, Andronic, completati de Mircea Marian, Silviu Sergiu si Laura Ciobanu”, a scris Tapalaga pe pagina sa de Facebook.

Intrebari intrebatoare:

 1. Daca Basescu a afirmat despre Gabriel Oprea ca este seful mafiei personale a lui Adrian Nastase, de ce l-a preluat, guvernand doua mandate cu el? Apoi, daca el a devenit seful mafiei personale a lui Basescu, de ce l-a adoptat Victor Viorel Ponta?
 2. Cine si de ce mai are nevoie de UNPR?