Publicat in ianuarie 27, 2014 de Oreste Teodorescu in Politikon
 
 

Autoritatile de la Bucuresti sunt incapabile sa-i reprezinte pe romanii din Ucraina


Framantarile sociale si geopolitice din Ucraina se propaga rapid de la Kiev catre frontiere. Situata intre Polonia si Romania, tara care astazi, traieste „Revolutia de emancipare a natiunilor din 1848″, devine campul de lupta intre modelul administrativ occidental si tiparul oligarhic rusesc, personificat de Vladimir Putin.

Mie mi se pare ciudat ca presa din Romania nu acorda un spatiu necesar dezbaterii si informarii publice, cu privire la situatia ucrainiana. In Polonia, subiectul este fierbinte, fiind dezbatut in mai toate emisiunile politice, iar premeierul Donald Tusk si-a exprimat public, ingrijorarea ca statul vecin se afla in pericolul destructurarii.

Politicienii romani, si in special cei aflati la guvernare nu au prezentat, pana acum, vreo pozitie oficiala privind ciocnirile intre pro-europeni si pro-moscoviti, desi exista o numeroasa populatie romaneasca pe teritoriul Ucrainei. Suntem mai multi interesati, daca statul romani, la o adica, poate proteja cetatenii lui din Cernauti si Sudul Basarabiei, dar subiectul nu se afla pe desfasuratorul nici unui decident de la Bucuresti.

Constatam un fapt profund ingrijorator, avem un guvern paralitic si gangav cand vine vorba de reprezentarea si  apararea propriilor cetateni, aflati in tara si peste hotare. Mor oamenii pe autostrazi inzapezite, operatiunile de salvare, in cazul unui accident ceva mai grav, dureaza nepermis de mult, se arunca cu banii din rezervele speciale pe mita electorala data popilor, se incaseaza sute de milioane de euro pentru intretinerea pe timp de iarna a drumurilor publice, dar pe ele, cand ninge mai mult, nu pot intra nici tancurile armatei. La acest haos administrativ se adauga un capitol, pe care politicienii il eludeaza cu nesimtire: Situatia romanilor aflati intr-un teatru de operatiuni care seamana cu un razboi civil.

Inteleg ca toti doresc, in continuare, imbecilizarea populatiei sau isterizarea ei, dupa cum mai cere vreun mogul, speriat de perspectiva schimbarii asternuturilor de matase cu patura in carouri si pijamaua cu monograma in zeghe, dar sa nu aloci nici macar o dezbatere sitatiei romanilor din Ucraina, mi se pare un gest de-o inconstienta care frizeaza tradarea…Ba, adaug in acest puzle nefericit si mitocaniile unui cap de porc, care raspunde la numele de Banciu, care ataca nepermis, cetatenii romani din Basarabia.

Impostorii girati, din pacate de votul poular, ar putea invata ceva de la premeirul polonez, care zilele trecute a atras atenţia asupra riscului scindării Ucrainei. „The most important thing is to cooperate with both the opposition and Ukrainian authorities in order to prevent the black scenario that is really possible: Ukraine falling apart„, a spus  Donald Tusk, citat de AFP. Adică o declaraţie clară, cu subiect şi predicat, venind de la cel mai înalt nivel al unei ţări membră NATO, UE, care are graniţă cu Ucraina şi etnici pe teritoriul statului vecin.