Publicat in octombrie 13, 2015 de Oreste Teodorescu in Politikon
 
 

Blestemul mistretilor: Tiriac in catarea procurorilor DNA


Pe domeniul de vanatoare de Balc, care ii apartine lui Ion Tiriac s-au pus la cale marile tunuri din mega afacerea Microsft-EADS. Acoperiti de zgomotul armelor, printre lesurile de mistreti macelariti fara nici un scrupul de o mana de bosorogi impotenti, dar virili financiar,  Adrian Nastase, fostul tensimen si mana dreapta a ex-cancelarului german Gerhard Fritz Kurt Schröder,  Bodo Hombach, au complotat impotriva banului public din Romania.

Speriat de anii grei de puscarie care-l asteapta, fostul sot al celei mai blonde ispite prezidentiale, Dorin Cocos s-a spovedit fara cenzura in fata procurorilor DNA si a judecatorilor de ICCJ, recunoscand ca a dat  2.000.000 de euro spaga pentru inlesnirea unor credite bancare, domnilor Serban Tanasescu si Rasvan Radu de la Unicredit Ion Tiriac:”La final, Claudiu Florică și Dinu Pescariu m-au întrebat dacă sunt de acord ca din comisioanele noastre să plătim câte un milion de euro pentru Șerban Tănăsescu și Răsvan Radu, care lucrau la Unicredit Ion Țiriac, bancă ce a finanțat proiectul, că Guvernul nu avea bani. Am fost de acord, ce să fac?!„, a cotcodacit Cocos in fata judecătorilor ICCJ.

Trebuie spus, ca Serban Tanasescu este fiul fostului ministru de finante psd-ist Mihai Tanasescu, vicepreședinte al Bancii Europene de Investitii.

Sa ne reamintim putin itele scandalului: Claudiu Florica era patronul companiilor care au incheiat contractul de livrare a licențelor Microsoft cu Ministerul Comunicațiilor condus, la vremea aceea  de Gabriel Sandu, cel mai prost minsitru al Romaniei, dupa cum singur se defineste. Contractul a fost cesionat catre Unicredit Ion Țiriac in 2009, pe motiv că Ministerul nu avea banii necesari pentru plata integrala și intr-o singura tranșă a contractului in valoare de  96 de milioane de euro, el fiind ulterior majorat cu alte 33 de milioane de euro.

Omul de afaceri Ion Tiriac si-a deschis domeniul de vinatoare situat linga localitatea Balc, din judetul Bihor, care a fost supus in ultimii doi ani unor ample amenajari, cu o vinatoare la care au participat, simbata si duminica, numerosi oameni de afaceri straini si personalitati politice

Spaima mistretilor de Balc, marele „ruman”, cum ii place sa se alinte lui Ion Tiriac, ministrul PSD Ioan Rus, precum şi oameni importanti din Germania ar fi implicaţi în dosarele Microsoft si EADS, notau inca de anul trecut publicatiile Der Freitag și Huffington Post : “În afara firmelor EADS Deutschland GmbH, Fujitsu Siemens Computers și Microsoft, în legătură cu această tranzacţie apar şi numele lui Gerhard Schroder, fost cancelar german, Bodo Hombach, fost coordonator al Pactului de Stabilitate în sud-estul Europei, ale oamenilor de afaceri Ion Ţiriac și Klaus Mangold.Sub umbrela EADS, compania europeană în domeniul aerospaţial, mai mulţi demnitari europeni, dar şi oamenii de afaceri Ion Ţiriac şi Klaus Mangold ar fi primit mită în valoare de peste 60 de milioane de euro

Speriat de perspectiva deconspirarii numelui sau in mega afacerea Microsoft-EADS, Tiriac vinde cele 45 de procente din UniCredit Tiriac Bank S.A. catre UniCredit Bank Austria AG. Initial, institutia bancara se numea Banca Comercială Ion Ţiriac din 1991 pana in 2006, cand a fuzionat prin absorbţie cu HVB Bank România SA. Pana in 2007 a activat sub denumirea Banca Comerciala HVB Ţiriac SA, iar apoi  a fuzionat prin absorbtie cu UniCredit România SA – banca absorbită, din care a rezultat UniCredit Tiriac.

Ion Tiriac mai detine Divizia Auto Ţiriac Holdings  (Hyundai Auto România, Premium Auto, M Car Trading, Romcar), Tiriac Auto Rulate şi Auto Stop,  Clubul Rezidenţial Stejarii şi Residenz, trei centre de afaceri (centrul Tiriac, Nouveau şi Vama Postei), 18 showroomuri, spaţii comerciale (Metro Punct Piatra Neamt) şi Praktiker din Târgu-Mureş, imobilul flotei de aeronave din Otopeni si peste 1000 de hectare de teren intravilan, mai controleaza 44% din compania de asigurari Allianz Tiriac, 25% din servicii de handling pe Aeroportul Internaţional Henri Coanda si 15% din grupul de retail Metro Romania.