Publicat in ianuarie 17, 2014 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

„Cap de porc”,basarabenii si bunul simt jurnalistic


Nu-mi place, nici cat negru sub unghie, retorica lui Banciu si de aceea, nu sunt un spectator al prestatiilor sale, pe care le consider un plagiat la Badea. Insa am asistat consternat la una dintre editiile in care jignea fara perdea si fara nici o urma de umor, pe studentii basarabeni. Se pare ca discursul celui, atat de bine numit „Cap de porc” nu m-a deranjat numai pe mine.Mesajul lui Banciu a trezit  furie, reacţii pasionale şi chiar proteste de stradă.

Umorul, satira, ironia sunt atributele omului inteligent, dar jignirile, ofensele, injuraturile definesc intotdeauna semidoctul cu pretentii. In cautarea unei audiente cat mai mari, nerealizatii profesional, tip Banciu (un umil gazetaras sportiv, cult doar in ceea ce priveste ciclismul in Franta), comit zilnic o siluire a profesiei de jurnalist sau a vocatiei de analist, formator de opinie.

Dupa mesajele sale odioase cu privire la omorarea cainilor comunitari (intr-o emisiune a declarat ca ii va recompensa pe cei care ii aduc dovezi de caini jupuiti, cu 500 de ron), si dupa campania furibunda impotriva lui Alexandru Arsinel care astepta un transplant renal, iata ca epigonul fara umor al altui terorist de presa de la Antena 3, isi varsa fierea toxica si asupra fratilor nostri de peste Prut. Intodeauna am fost un partizan al libertatii de exprimare, dar nu am confundat niciodata pamfletul cu…mitocania. Am foarte multi prieteni basarabeni, care s-au simtit profund lezati de partitura acestei caricaturi mediatice, in care au fost facuti cersetori si bisnitari.

Ii recomand paratului acest articol pentru a intelege mai in profunzime cat de penibil si periculos poate deveni un asemenea discurs public, intr-un moment de mare dificultate politica a fratilor de peste Prut!