Publicat in mai 4, 2014 de Oreste Teodorescu in Ezoterism
 
 

Cateva notiuni elementare despre Medicina Traditionala Chineza


MTC nu este un ansamblu de retete, nu accepta conceptul existentei bolilor, ci doar a diferitelor anomalii energetice care perturba pacientii. Ea trateaza persoanele dincolo de simptome, cautand sa inteleaga ceea ce este unic la fiecare dintre pacienti, cu atat mai mult cu cat dintre cele 365 de puncte de acupunctura, numai doua sau trei ii sunt fiecaruia cu adevarat eficiente
Traditia chineza este mai degraba o cosmologie decat o teologie. Ea se raporteaza permanent si evoca constant Unitatea suprema, fara a defini sau postula existenta unei Fiinte Supreme. Pentru intelpciunea chineza nu este importanta intrebarea fiintiala “de ce?”, ci se preocupa de intrebarea “cum?”Pentru chinezi nu exista discontinuitate, ci o rezonanta permanenta intre toate fiintele din univers, cu alte cuvinte am putea spunea asa: existenta este o diferentiere continua a Unicului in Multiplu, o inmultire primordiala care da nastere “celor zece mii de fiinte”, fara pauza, intr-un continuum.Pentru traditia chineza, parintii nu sunt altceva decata expresiile uniunii permanente a cerului cu pamantul, tatal reprezentand qi-ul cosmic, iar mama pe cel al pamantului.

Medicina Traditionala Chineza se fundamenteaza pe lucrarile Parintilor taoismului si ai confucianismului: Daodejing (Calea Caii si a virtutii) a lui Lao Zi; Lizi (Tratatul despre golul perfect) de Zhuangzi; Yijing (Cartea schimbarilor); Su Wen (Cartea Dialogului dintre imparatul Huangdu cu ministrul sau Qibo si cu astronomul sau Yuqi si cu discipolul sau Leigong). MTC, in primul rand defineste omul sanatos, relationarea sa cu universul, dar si perturbarile parametriilor perfecti si diferitele tratamente cu ace, cu plante, cu regim alimentar, masaje, terapii naturiste, gimnastica si intr-o faza foarte grava, extrema, prin acte chirurgicale.

In diagnosticare, MTC se preocupa de Qi (sufluri) de Goluri si Plinuri, Deschideri si Inchideri, Cerul si Pamantul, Yin si Yang, in manifestarile lor alternative.

Elementele care insumeaza corpuscul MTC sunt:
1. Acupunctura
2. Fitoterapie
3. Dieta
4. Taiqi si Qigong.