Publicat in noiembrie 24, 2015 de Oreste Teodorescu in Politikon
 
 

Cea mai mare criza de securitate NATO-RUSIA din istoria ultimilor 50 de ani


Premizele declansarii unui conflict international:

  1. Un avion Su-24 al aviatiei ruse care era angajat in campania de atac asupra pozitiilor ISIS din Siria a fost doborat de aviatia turca.
  2. Autoritatile de la Ankara sustin ca avionul rus a incalcat spatiul aerian turc si ca nu a raspuns nenumaratelor avertizari.
  3. Pilotii rusi, care au reusit sa se catapulteze pe teritoriul sirian au fost executati de luptatorii Statului Islamic.
  4. Oficialitatile de la Moscova sustin ca aparatul de zbor se afla exclusiv în spatiul aerian sirian,  in timp ce surse ale preşedintiei de la Ankara afirma ca avionul a fost doborat conform regulilor de angajament dupa ce incalcase spatiul aerian turc in pofida avertismentelor.
  5. Presedintele Vladimir Putin ameninta Turcia pe care o acuza ca finanteaza Statul Islamic si considera ca doborarea avionului Su-24 reprezinta o „injunghiere pe la spate” a Rusiei de catre complicii teroristilor.
  6. Turcia solicita o intrunire de urgenta a tarilor membre NATO pentru data de 24 noimebrie.
  7. Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, si-a anulat vizita pe care urma să o efectueze miercuri în Turcia.

Turcia este membra NATO, iar Rusia se afla intr-o alinata militara si economica cu Iranul si China.

Iata pe scurt istoria declansarii celei mai matri crize de securitate NATO-Rusia:

Potrivit Reuters, un responsabil militar turc a declarat ca doua avioane de lupta s-au apropiat marti de frontiera cu Turcia dinspre Siria si ca au fost avertizate ca incalca spatiul aerian al Turciei.  Armata turca a afirmat ca a trimis zece avertismente in decurs de cinci minute in legatura cu violarea spatiului aerian al Turciei inainte de a deschide focul. Două avioane F-16 ale aviatiei turce au doborat un aparat de zbor rusesc Su-24.

Moscova sustine ca poate proba, prin sistemele sale de supraveghere, ca avionul doborat de pilotii turci se afla in spatiul aerian sirian. si ca aparatul de zbor a fost lovit de tiruri in timp ce se afla la o altitudine de 6.000 de metri.