Publicat in martie 1, 2014 de Oreste Teodorescu in Politikon
 
 

Cel mai prost film realist: Ponta, puterea si maghiarii


Dupa ce s-a cocotat in fruntea unui guvern care castigase alegerile din 2012 cu un scor zdrobitor, Victor Viorel Ponta se vede nevoit astazi sa se ploconeasca in fata celei mai anacronice formatiuni politice, constituita pe criterii etnice, adica avand ca ideologie doctrina maghiara (sic!)

Nu stiu, cum se face, dar UDMR, care nu a abtinut niciodata mai mult de sapte procente la alegeri, este invitata la guvernare de toate partidele din Romania, indiferent de pozitionarea lor, pe drepata sau pe stanga. Revenirea maghiarilor  la Palatul Victoria este susţinută si  de preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor, care vrea să-şi refacă imaginea, după ce a fost acuzat, in teritoriu, ca a avut o activitate foarte subtire in  opoziţie.

Asemeni unor negociatori duri, care au identificat slabiciunea partenerilor, cei care sustin autonimia pe criterii etnice il speculeaza pe al nostru premier, mai ceva ca proxenetii care au pus sechestru pe pasapoartele fetelor venite la munca in strainatate. Pentru cele 26 de voturi din Parlament, UDMR îşi doreşte două portofolii ministeriale, un fotoliu de vicepremier fără portofoliu şi nouă posturi de secretar de stat.

Destinul a facut, ca soarta romanilor, ucrainienilor si a maghiarilor sa depinda, in aceeasi unitate de masura, de deciziile a trei politicieni avand acelasi prenume (eu cred ca si…renume):  Viktor Ianukovici, Viktor Orban si Victor Ponta. Insa ceea ce-i uneste si mai mult pe cei trei este vadita lor politica anti-europeana si incercarea mai mult sau mai putin subtila de a se apropia de sfera de influenta ruseasca…