Publicat in februarie 9, 2014 de Oreste Teodorescu in Spiritualitate
 
 

Cele 7 inteligente umane si ansamblul manifestarii lor


 1. Inteligenta biologica: Capacitatea organica, automata si sistemica de a sustine functiile vitale ale organismului, de a semnala, corecta si vindeca alte deviatii si dezechilibre si de multiplica si reface sisteme, subsiteme, organe, tesuturi, celule, etc, in rezonanta cu inteligentele superioare.Include subinteligente ca : Celulara, senzoriala, ecologica.
 2. Inteligenta emotionalaSetul de capabilitati de relationare sociala ce implica abilitatile de a percepe, relationa, intelege si gestiona emotiile si sentimentele proprii si a altora, cu scopul de a-ti ghida actiunile si gandirea.Include sub-inteligente ca: afectiva, sentimentala, pasionala
 3. Inteligenta intelectuala: Pozitionarea si relationarea noastra deprind foarte mult de acest aspect.”Totalitatea capacitatilor individului de a actiona cu un sens, de a gandi rational si de a gestiona relatia cu tot ce il inconjoara intr-un mod eficient” – David Wechsler.Abilitatiile acestei inteligente:rezolvare a problemelor,intelegere verbala,reationalizarea,retinerea de date,viteza de procesare a informatiilor.Include subcategoriile: constiente , subconstiente si inconstiente.
 4. Inteligenta volitiva: Capacitatea de a lua decizii provenite din autenticitate si in directia eliberarii si evolutiei personale, intarita de consecventa si rigoare.Include sub-inteligente ca: imaginara, decizionala, de asumare (a legamintelor si juramintelor)
 5. Inteligenta comunicationala: Puterea de a provoca schimbarea interioara si exterioara prin intermediul capacitatilor multiple de exprimare neconditionata.Include categorii ca: Somatica (audio, viziuala, olfactiva, gustativa si tactila ),  Metacomunicarea ( codificare, paralingvistica, kinestezica) Supracomunicare ( clarviziune, clarauditie, premonitie).
 6. Inteligenta spirituala: intareste caracterul umanist si moral al universului, fiintelor si fenomenelor si include prin definitie concepte ce transced lumea materiala: multumire, compasiune, toleranta, iubire, iertare, responsabilitate sau grija fata de altii.Include subinteligente ca: ale intentiei, discernamantului, a eticii.
 7. Inteligenta holistica: Reprezinta capacitatea de a constientiza si a-ti raspunde marilor intrebari ale existentei umane (cum ar fi sensul vietii si al mortii intr-o experienta umana determinatata in timp si imperfecta), prin transformare interioara si experimentarea contemplarii, a practicilor sprirituale si/sau a ritualurilor religioase .Include sub-inteligente ca:a rezonantei,a coerentei,a armoniei
 • Reflectați asupra experiențelor de viață a semenilor, mai ales din experiențele dureroase.
 • Nivelul de integrare maxim al tututor elementelor in intreg si dezvoltarea sinergiei intre toate inteligentele vietii.
 • Descoperă secretele succesului din eșecuri.
 • Dezvolta spritul “critic constructiv”
 • Invata de la alți oameni, în special de la oamenii înțelepți in viata si din literatura marilor intelepti.
 • Cultiva o atitudine de a fi deschis la minte, curios și intrebator.
 • Dezvoltarea curajului de a explora și te angaja in viață.
 • Cel mai bun mod de a invata este prin modelare, reflecție si actiune. Apoi feedback si autocorectare.