Publicat in octombrie 30, 2012 de Oreste Teodorescu in Ezoterism
 
 

Cele mai vechi societati secrete (2)


O alta societate secreta de inspiratie religioasa a fost Turbanul Rosu (Hung-chin) infiintata de Han Shantong, care era venerat ca o reincarnare a lui Maitreya Buddha. Cand fluviul Yangtze a iesit din matca, in 1351, aceasta organizatie a declansat rascoale in tot imperiul, alungand de la putere dinastia Yuan. Dupa victorie, fiul lui Han Shantong devine imparatul unei noi dinastii, Sun.

In timpul rascoalelor din sudul Chinei a aparut de fiecare data o straveche societate secreta numita Fratia Cerului si a Pamantului ( Tiandihui). Fratii isi jurau unii altora credinta neconditionata si actionau impotriva oricarei opresiuni guvernamentale sau abuzuri fiscale. Desi a fost vanata de autoritati, aceasta grupare a reusit sa reziste secolelor, iar in 1850 a reusit, printr-o propaganda revolutionara sa declanseze mari prefaceri sociale.

Poate cea mai cunoscuta organizatie secreta chineza este Pumnul Armoniei si al Dreptatii (Yihequan), numita de catre europeni: Boxerii. Imbinand tehnici martiale cu elemente magice, membrii si-au facut o reputatie deosebita printre chinezii de rand, dar le-a dat multa bataie de cap autoritatilor si mai ales investitorilor occidentali. Interesanta este initierea lor. Ritualurile aveau loc in temple slab luminate unde erau venerati Chen Wu, zeul magiei si Kuanti, zeul armelor. Prin incantatii, magie si extinderea constiintei cu opium, adeptii ajungeau la extaz, dupa ce calatoreau simbolic prin infern. La capatul tuturor probelor initiatice, pe candidati ii astepta Marea Pace. Boxerii s-au definit ca traditionalisti, xenofobi si dusmani declarati ai crestinismului. Tinta principala erau strainii, mai ales occidentalii. In 1899, aproape ca reusisera sa-i alunge pe colonisti, insa atacarea ambasadelor din Beijing a justificat un raspuns armat extrem de concertat, ducand la risipirea membrilor si diminuarea influentei boxerilor.

-va urma-