Publicat in iunie 7, 2013 de Oreste Teodorescu in Ezoterism
 
 

Cele trei ipostaze umane in noua paradigma


Spaţiere de la stânga la dreapta

Avem un univers exterior pe care-l parcurgem si analizam cu ajutorul simturilor: vaz, auz, miros, gust, pipait. Avem o dimensiune cerebrala, stanga care guverneza conexiunile neuronale rationale, concrete, matematice, dar suntem inzestrati de Creator si cu un univers interior, in care operam folosind alte simturi, mai subtile precum: intuitia, imaginatia, contemplarea, meditatia, iar emisfera cerebrala dreapta gestioneaza patrimoniul nostru poetic, abstract, filosofic, magic. De la Jung si pana la programarea neurolingvistica, psihanaliza a parcurs etape profunde, sistematizand, in paradigma noilor stiinte ale complexitatii domeniul invizibil, dar vital fiintarii. Foarte pe scurt, si pe intelesul tuturor putem afirma ca si omul este o triada, asemeni Creatorului sau.Adica suntem:
1. Persoana. (efemera, intrupata, limitata de spatiu si timp, slefuita mental de educatie, familie, dogma, mediu. La devenirea ei contribuie si propria viziune asupra vietii, precum si aspiratiile subiectului. Este guvernata de constient, frecventa cerebrala Beta.)
2. Fiinta. (eterna, spirit neintrupat, energie divina. Este conectata la Intreg si este guvernata de principiile, regulile si legile universale. Aici se intelege fraza biblica: “Lumina din Lumina si Dumnezeu Adevarat din Dumnezeu Adevarat.” Este guvernata de inconstient, frecventele cerebrale Teta si Delta.
3. Martorul, sau sufletul. (domeniu de filtrare intre pulsiunile inconstientului si cenzura rationala a constientului. Este domeniul astralului, guvernat de chakra Ajna, al treilea ochi, situat intre sprancene. El strange experienta constiintei si este conectat in permanenta la Cronica Akasha.)
Experimentul materialist a incercat sa postuleze prin laicizare si desacralizare ca nu exista decat persoana, concretul, materia, organizate prin hazard si nu prin vointa si ratiune dumnezeiasca. Trecem intr-o noua etapa evolutiva in care fiinta umana se reintregeste dobandind cunoasterea universala, care este multidimensionala. Vom schimba logica liniara, orizontala cu logica crucii. Adica fiinta completa va trai centrata in punctul unde verticala se intalneste cu orizontala sau asa cum spun orientalii, unde “cerul saruta pamantul”.