Publicat in decembrie 30, 2012 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

Controlul energiilor si trezirea constiintei


Dezvoltarea spirituala este strans legata de controlul energiilor vitale si, in general de o buna circulatie a energiilor in cele sapte invelisuri guvernate de chakre. Acestea, de fapt formeaza aura, fotografiata de sotii Kirlian inca de la inceputul sec. al XX-lea. Pentru a intelege mai bine imaginea de ansamblu a circuitului energetic ar trebi sa stim ca suntem alimentati de doua energii primordiale: energia mamei pamant (yin) si energia tatalui ceresc (yang).

Prima patrunde in organism prin muladhara (chakra situata intre coccis si perineu), iar a doua, prin shahasrara (chakra coroanei situata in crestetul capului). Aceste doua energii fuzioneaza in manipura ( chakra plexului solar) si circula pe rand in cele sapte chakre principale, in cele secundare precum si pe meridianele energetice. Traseul energeiilor este traversat de trei zone, caci si omul, creat dupa chipul si aemanarea Tatalui, este o triada. Sa zabovim putin ca sa intelegem mai bine: suntem o sinteza intre corp fizic, corp energetic si corp spiritual si ne manifestam diferit ca persoana (efemera), ca fiinta (eterna) si ca mediator intre cele doua (martor) si dezvoltam trei tipuri de expresie energetica: instinctuala (sexuala), afectiva (sufleteasca) si rationala (mentala). S-o luam pe rand:

Prima energie care trebuie controlata si, mai apoi canalizata catre o octava superioara este cea sexuala. Acest tip de energie ascunde un rezervor urias de vitalitate care se poate transforma alchimic intr-un nivel superior de constiinta. Sexualitatea nu este doar domeniul placerilor sau al procreatiei ci ar trebui privita ca o circulatie globala a energiei intre zonele inferioare fiintei (animalice, instinctive) spre cele medii (afectiv-sentimentale, umane) ajungand la dimensiunea superioara( mentala, analitica de natura hiper-umana sau angelica unde se trezeste constiinta unica). Asadar o viata sexuala sanatoasa, armonioasa si infloritoare este fundamentala in mentinerea sanatatii fizice, sufletesti si mentale. Prin viata sexuala armonioasa inteleg fuzionarea celor doua jumatati intr-un intreg. Adica barbatul (+) si femeia (-) prin impreunarea trupurilor, simbioza sufletelor si unitatea mentala devin asemenea cuplului primordial (Adam-Eva) leaganul vietii!. Va propun spre lecturare cateva carti interesante in domeniu: Cartea fetei fara complexe – Sou Nu Jing – tratat de sexualitate chineza si Viata sexuala in china antica de Robert van Gulik. Asadar energia sexuala ar trebui controlata si canalizata catre “regiunile” medii si superioare ale fiintei, iar cheia este transmutarea instinctului catre afect, a dorintei animalice catre sentiment.

Apoi, un alt izvor teribil de energie este sufletul, sediul tuturor emotiilor si al sentimentelor. Aici doua motoare se pun in miscare si au puterea creatoare sau distrugatoare: iubirea si ura. Asadar, ne putem vizualiza sufletul ca pe un foc ce trebuie supravegheat. Daca este prea mic se va stinge, daca este prea puternic va mistui. Mentinut, dupa vorbele lui Buddha, pe calea de mijloc el va incalzi si va lumina. Deci, aici cheia devine non atasamentul. Pasiunile sunt mistuitoare, indiferenta, ucigatoare, sufletul pentru a putea furniza fiintei energie vitala si creatoare trebuie sa faca saltul catre zona rationala. Dupa ce am transmutat energia sexuala in cea sentimentala, ar trebui sa ajungem la o noua faza alchimica si anume aceea a transformarii afectului in ratiune.

Si, in sfarsit energia mentala, cel mai teribil domeniu pe care-l putem experimenta ne ajuta la dobandirea Unitatii Primordiale, cand eram cu totii ganduri in marea minte a lui Dumnezeu. Focusarea timp de 20 de secunde asupra unui gand il poate face pe acesta sa devina realitate. Dar aici, in dualitatea in care traim, stim ca realitatea poate fi ordine sau haos in functie de alegerile pe care le facem. Energia mentala este aproape infinita si odata creat ceva, nu se mai poate distruge, ci doar transforma, de aceea inteleptii au spus: “ai grija ce-ti doresti ca s-ar putea sa se implineasca!”.

Iata pe scurt schema controlului si a canalizarii energiei pentru trezirea constiintei:

  1. Transforma energia sexuala a dorintei instinctuale in sentimente, apoi alchimizeaza energia uriasa a afectului in ratiune prin intelegerea resorturilor care au nascut instincetele si apoi sentimentele.
  2. Roaga-te (rugaciunea este informarea energiilor nevazute) ca intelepciunea sa-ti guverneze mintea, iubirea-sufletul si temperenta, cumpatarea-trupul.
  3. Intelege ca tot ceea ce se naste trebuie sa moara si ca toate cercurile deschise trebuie inchise.