Publicat in decembrie 21, 2014 de Oreste Teodorescu in Politikon
 
 

Cum arata Romania dupa decada Basescu?


Nu fac parte nici din categoria basistilor, nici din aceea care ii imputa fostului presedinte toate nenorocirile pamantului, Consider ca jurnalistul trebuie sa ramana auster in relatiile emotionale cu politicienii. De aceea, detasat de patimi, voi incerca sa comprim cateva capitole din mostenirea pe care i-a lasat-o Traian Basescu, actualului presedinte, investit pe 21 decembrie 2014.

  • Astazi, Romania este un stat apreciat, bine ancorat in realitatea geopolitica, pe deplin integrat valorilor democratice, predictibil din punct de vedere politic si cu o economie capabila de dezvoltare.
  • Justitia a devenit din ce in ce mai independenta, reusind sa se vindece de ingerintele politicului, demonstrand determinare si aplomb in arestarea unor nume, care pareau intangibile.
  • Comunismul a fost condamnat oficial ceea ce a permis ca faptele comise impotriva umanitatii, de acest sistem brutal si nenatural sa nu mai poata fi prescrise.
  • Intre cele doua tari, in care bate o singura inima, Romania si Modova s-au intarit relatiile ajungandu-se chiar la gandul comun de Unire si de sustinerea a integrarii depline a fratilor basarabeni in Uniunea Europeana.
  • Intre 2004-2014, in ciuda Crizei Mondiale, Romania a reusit sa-si mentina economia in zona de siguranta prin asumarea reformelor structurale de catre presedinte.
  • Din nefericire, nici unul dintre guvernele care au colaborat cu Administratia Prezidentiala nu au reusit sa ofere populatiei prosperitatea si siguranta existente in lumea occidentala, iar Legislativul s-a dovedit a fi absolut incompetent, daca nu chiar ticalos in conceperea unui pachet de legi necesar, modernizarii si emanciparii societatii romanesti.
  • Mogulii, oligarhii, rasfatatii regimurilor trecute s-au confruntat cu efectele legii, pe care au incalcat-o timp de un sfert de veac. Sorin Ovidiu Vantu, Dan Voiculescu, Adrian Nastase, percum si alti mii de afaceristi, politicieni, magistrati  au cunoscut si  vor cunoaste atmosfera din celula penitenciara.
  • Nucleul oamenilor apropiati presedintelui, dar certati cu legea si care sunt implicati in mega scandalurile: EADS, Microsoft si ANRP au intrat in vizorul Justitiei la terminarea celui de-al doilea mandat.

Dupa zece ani de exercitare a rolului de presedinte-jucator, Basescu  poate contabiliza:

  • Doua victorii epice impotriva PSD-ului la prezidentiale, dovedindu-l pe Nastase in 2004 si pe Geoana in 2009.
  • A rezistat suspendarilor din 2007 si 2012, initiate de opozantii politici si sustinute prin campanii mediatice foarte agresive.
  • L-a evacuat pe Victor Viorel Ponta din prima liga a politicii romanesti marcandu-l definitiv cu epitetele de „dottore” si „pisicut”.

Cele mai grave si imputabile decizii pentru care ar putea fi acuzat fostul presedinte sunt:

  • Scaderea pensiilor si marirea TVA, in timp ce oamenii numiti de el la conducerea ANRP-ului prejudiciau statul roman cu aproximativ 4 miliarde de euro ( vreo trei transe de la FMI)
  • Sustinerea nesanatoasa fata de Elena Udrea, fosta sotie a lui Dorin Cocos, implicat in toate marile acte de Coruptie.

O fire complexa, de multe ori paradoxala, Traian Basescu a marcat pozitiv istoria celor 25 de ani scursi de la prabusirea regimului Ceausescu, in primul rand prin asezarea Romaniei pe axa interesului economico-strategic: Berlin-Londra-Washington si iesirea de sub influenta oculta a Kremlinului care a marcat mandatele predecesorilor Iliescu si Constantinescu.