Publicat in noiembrie 2, 2016 de Oreste Teodorescu in Politikon
 
 

Cum se deturneaza politic tema Unirii Romaniei cu Basarabia


Sa pornim de la un principiu de bun simt: Unirea, o teza si o tema pe cat de legitima, pe atat de serioasa pentru romanii de ambele parti ale Prutului nu poate fi confiscata si manipulata politic de catre nimeni. Mai ales, de fostul presedinte Traian Basescu, care timp de doua mandate nu a intreprins absolut nici un demers pro-unionist. Mai mult decat atat, a legitimat statul moldovean, cerandu-i cetatenia.

Ce s-a intamplat la mitingul organizat de ong-ul Actiunea 2012, chiar in plina campanie electorala prezidentiala in Basarabia si in precampania generalelor din Romania, ar trebui sa ne fie tuturor un prilej de reflectie.

Iata pe scurt filmul evenimentelor: Dupa ce au manifestat conform aprobarilor primite, liderii Actiunii 2012, s-au intors de la Piata Victoriei, care reprezenta punctul terminus al marsului, spre Piata Universitatii, unde nu aveau autorizarea de se instala, fiind opriti pe traseu de catre jandarmi. Geroge Simion si alti trei lideri ai marsului pro unionist au rupt cordonul si dupa cateva altercatii au fost dusi la sectia de politie, amendati si apoi eliberati. La scurt timp, Piata Universitatii a fost ocupata si s-au instalat cateva sute de corturi identice.

1

epa05598525 General view of the University Plaza public fountain occupied by tents at the end of a demonstration dedicated to the union between Moldova Republic and Romania, in Bucharest, Romania, 22 October 2016. About two thousand Romanian and Moldovan citizens gathered for a march, named 'The Fight for Basarabia' (Basarabia being the old name of Moldova Republic used before WWII) across the downtown of Romania's capital in a call to the states' governments to consider the unification of the two states. After scuffling with police, some of the protesters occupied the sidewalk of University Plaza, installing tents and chanting pro-union songs. The official language of Moldova Republic is Romanian, and about 500,000 Moldovan citizens hold Romanian passports.  EPA/ROBERT GHEMENT

Si acum, sa demontam mecanismul de deturnare si  manipulare in scop politic si electoral, prin care a fost confiscat marsul pro-unioniust organizat de Actiunea 2012.

  • In primul rand, George Simion a cerut aprobarea traseului de la Piata Unirii pana la Piata Victoriei, punctul terminus al marsului pro-unionist, dar s-a abatut de la scenariul convenit cu autoritatile, provocand jandarmii si generand un scandal mediatic la care s-au alipit imediat Traian Basescu, Victor Ponta, Sebastian Ghita, Elena Udrea…
  • Apoi, daca mitingul fusese programat intr-un fel, de unde au aparut sutele de corturi, pregatite in Piata Universitatii pentru care nu se ceruse autorizatie de instalare?
  • Imediat dupa ce liderii platformei Actiunea 2012 au fost condusi la sectia de politie, s-a declansat un imens scandal mediatic ai caror vectori de opinie erau politicienii din PMP, PRU, PSD si ALDE, amintind aici doar iesirile patetice ale Ecaterinei Andronescu, Sebastian Ghita, Traian Basescu si Daniel Constantin.

Insa, ceea ce este cu adevarat cinic este modul prin care Basescu si Ponta speculeaza aceasta tema in scop pur electoral si propagandistic, neavand de fapt nici o intentie concreta privind unirea dintre Republica Moldova si Romania. Dovada imposturii celor doi indivizi care s-au aflat, vremelnic, la varful puterii este ca au evitat orice fel de negociere sau macar discutie pe aceasta tema, cat s-au aflat in exercitiul functiunii.

Dar, beneficiarii adevarati ai acestei galceve politicie minore pe o tema cu adevarat importanta pentru basarabeni si restul romanilor nu se afla nici in Romania nici in Republica Moldova, ci la Moscova.