Publicat in aprilie 27, 2012 de Oreste Teodorescu in Spiritualitate
 
 

Elemente de antropologie chineza:Esenta corporala – Jing


In medicina traditionala chineza exista un precept: “Plecand de la forma se ajunge la esenta corporala” Aceasta esenta poarta denumirea de jing si are trei aspecte:
– esenta primordiala (congenitala)
– esenta dobandita 
– esenta rinichiilor. 
 1. Esenta primordiala 
Este ereditara fiind constituita din substantele originale ale corpului omenesc, constituindu-se in baza materiala necesara cresterii, dezvoltarii si reproducerii organismului. In timpul sarcinii fatul este hranit cu esenta primordiala si cu energia produsa in rinichii mamei. Aceasta esenta este prezervata prin cumpatare, excesul si insuficienta stricand intraga armonie. 
2. Esenta dobandita 
Intervine dupa nastere si se constituie din consumul alimentelor.Splina si stomacul transforma alimentele in esenta si o transmit de-a lungul meridianelor si al vaselor pentru a hrani intreg ansamblul organelor interne. Este, totodata si baza materiala pentru functionabilitatea corpului. Intre esenta primordiala si cea dobandita exista un raport de inter-dependenta, sprijinindu-se reciproc. Esenta primordiala isi poate indeplini functiile doar cu ajutorul esentei dobandite, iar aceasta din urma nu poate fi transformata fara ajutorul energiei primordiale.
3. Esenta rinichiilor
Are un rol hotarator in fiziologia corpului, este ereditara si determina constitutia, este intarita de esenta dobandita. Se stocheaza in rinichi, dar are un caracter fluid si circula prin tot corpul, in special prin cele opt extrameridiane. Sta la baza cresterii, dezvoltarii si maturizarii organelor sexuale si reproductive. Se misca in cicluri ample, lente si influenteaza fazele dezvoltarii de la nastere la moarte. 

Prima faza: copilaria.
Esenta rinichilor controleaza cresterea dintilor, a oaselor, a parului, dezvoltarea creierului si maturizarea sexuala.
A doua faza: pubertatea.
Se controleaza functia de reproducere si fertilitatea.
A treia faza: conceptia si sarcina
Sunt controlate de esenta rinichilor.
A patra faza: imbatranirea. 
Aceasta esenta incepe sa scada, natural, odata cu inaintarea in varsta, rezultand de aici, evident, caderea parului, dintilor, slabirea oaselor, a memoriei etc. Esenta rinichilor este, totodata si baza energiei rinichilor. Fiind fluida, are caracter Yin si formeaza baza materiala care produce energia rinichilor. Acest lucru se realizeaza prin incalzirea (Yang-ul) rinichilor. Deci: Yin-ul rinichilor este incalzit de Yang-ul acestora si astfel apare esenta rinichilor. Deficienta acesteia poate produce mari dezechilibre: impotenta, slabiciune cronica, dureri acute in zona lombara, slabiciunea genunchilor, zgomot in urechi, incontinenta urinara, caderea dintilor, surzenie samd. Esenta rinichilor mai produce si maduva oaselor, creierul si maduva spinarii. Maduva nu isi gaseste un echivalent in medicina clasica alopata. Pt. chinezi, creierul este un ocean de maduva. Slabiciunea acestei esente afecteaza creierul provocand ameteli, senzatii de vertij, concentrare scazuta… Aceasta esenta a rinichilor determina puterea noastra fizica (constitutionala). Impotriva factorior patogeni externi se manifesta energia defensiva a corpului (wei qi). Aceasta energie este, defapt, suportul sistemului imunitar. Esenta (Jing) a rinichilor si energia (Qi) sunt baza materiala a spiritului (Shen)
-va urma-