Publicat in mai 5, 2014 de Oreste Teodorescu in Ezoterism
 
 

Energetica, anotimpurile si varstele omului in Metafizica Chineza


  • Primavara: Pentru Metafizica Chineza  este: “izbugnire si desfasurare”. Cerul si Pamntul se imbratiseaza si produc viata (Sheng). Toata creatia revine la viata, cele 10.000 de fiinte capata stralucire si forta. Ideograma lui Sheng sugereaza o panta care creste din pamant. Omul isi lasa suflurile sa iasa din organism si sa se desfasoare in natura. Corpul devine mai usor, omul se trezeste dimineata, este tonic si puternic si suplu. Marii mastrii Qigong, precum Xu Guang Cun postuleaza: “Primavara omul trebuie sa rasplateasca, nu sa pedepseasca, sa dea viata, nu sa ucida, sa ofere, nu sa ia. “Totul in univers este o impletire a energiilor Yin-Yang. Primavara, Yangul intra in expansiune si automat Yinul se retrage. “Dao (calea) de urmat primavera este intretinerea si produce lastarului vietii.”Punctul de acupunctura 14 F numit Qi Men. Ca sa fie in vibratia corecta omu trebuie sa se culce si sa se scoale devreme.
  • Vara este apogeul vietii. Toata natura infloreste, cele 10.000 de fiinte se implinesc. Qi-ul Cerului prospera, iar cel al pamantului “face florile sa creasca”.Forta vitala a omului devine mare si prea exuberanta. Yangul se afla in crestere, dar omul trebuie sa-si pondereze exacerbarile energetice, caci in “in inima Yangului absolut se naste principiul Yinului absolut.” Dao de vara este intretinerea cresterii vietii. Punctul V.C.4 (median intre buric si pubis). Sa se scoale devreme si sa se culce tarziu.
  • Toamna reprezinta supraabundenta si echilibru. Chinezii spun ca “Cerul se retrage si se concentreaza si Pamantul straluceste in toata splendoarea sa!” Toamna ar trebui sa fie anotimpul pacii si al prosperitatii Qi-ului uman. Omul revine catre sine, fara sa risipeasca suflurile. In om toamna se exprima prin a manca si a respire. Dereglarile (greata, tuse) pot fi corectate prin stimularea unui punct 1P. Dao este intretinerea recoltei vietii. Omul se culca si se scoala devreme.
  • Iarna (Chang) s-ar putea traduce prin: a inchide inauntru si a face provizii. Nu mai existavrelatia cu Cerul, Yangul este blocat, pamantul se crapa, apa ingheata. In moartea aceasta aparenta se nasc vlastarele urmatoarei primaveri: “In inima Yinului se naste Yangul”. Omul se adaposteste, se retrage catre sine si isi conserva Qi-ul. Punctul de stimulat este V.B 25, Dao este intretinerea si tezaurizarea vietii.

Anotimpurile reprezinta in plan simbolic si cele patru perioade ale zilei si varstele omului: primavara/dimineata/copilaria/nasterea vietii; vara: amiaza/adolescenta si inceputul varstei adulte/puterea; toamna: seara/maturitatea/deplinatate si autonomia.; iarna: noaptea/batranetea, intelepciunea.

In dansul complemenatritatilor Yin-Yang, copilaria isi gaseste oglindirea in putere (primavara in toamna), iar exuberanta adolescentei in seninatatea si intelepciunea batranetii (vara in iarna)