Publicat in noiembrie 9, 2015 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

Este Republica Moldova urmatoarea tinta a Moscovei?


Un scurt apel la o istorie zbuciumata

  • Statul roman a fost articulat intre 1859-1862 prin unirea celor doua principate Tara Romaneasca si Moldova.
  • Inainte de aceasta perioada, Moldova, situata intre raul Nistru si muntii Carpati, care avea capitala istorica la Suceava si mai apoi la Iasi, a pierdut in 1812 Basarabia, in favoarea Rusiei.
  • In 1918 Moldova se reintregeste cu Basarabia, dar este nevoita sa se desparta de ea, in 1940 ca urmare a ingratului pact Riebbentrop Molotov.
  • Stalin da ordin ca in zonele cucerite de URSS sa fie creata RSS Moldoveneasca, la care este atasata si Transnistria. Bugeacul a fost incorporat RSS Ucraina.
  • Abia in 1989, Republica Moldova revine dupa zeci de ani de teroare ruseasca, la alfabetul latin si abia la 27 aprilie 1990 este arborat tricolorul romanesc pe cladirea parlamentului de la Chisinau.
  • Pe 27 august 1991, Republica Moldova isi proclama independenta fata de URSS.
  • La 2 martie 1992, Republica Moldova este primita in ONU.
  • In acelasi an, Rusia activeaza Armata a 14-a de Garda si cu sprijinul mercenarilor si al cazacilor initiaza un razboi „pentru ajutorarea auto-apărării locale în lupta împotriva fasciștilor moldoveni”, in urma caruia rupe Transnistria declarand-o republica independenta.
  • Pe 21 iulie 1992 se incheie armistitiul, insa trupele rusesti raman in Transnistria, republica nu este recunoscuta de nimeni, iar la carma separatistilor a fost impus un regim oligarhic si mafiot sprijinit de Kremlin.
  • In 2014 Moscova instiga si sustine separatismul gagauz si obtine prin doua referenumuri „controlate”statutul de autonomie al regiunii transnistrene cu optiunea de independenta, daca Chisinaul va obtine acceptul integrarii europene sau daca Republica Moldova se va reuni cu Romania.

Razboi_Transnistria_10 Razboi_Transnistria_15 4

Si acum cateva perspective asupra unui viitor incert:

Razboiul ucrainean a obligat administratia de la Bucuresti sa gandeasca cateva variante de implicare intr-un posibil act de agresiune al Rusiei in  Republica Moldova.

  1. Un razboi hibrid in Gagauzia pe varianta agresiunii rusesti din Donbas.
  2. Un atac al armatei transnistrene asupra Chisinaului.
  3. O agresiune militara ruseasca asupra Odessei, de-a lungul tarmului Marii Negre pe directia Mariupol-Crimeea-Odessa

Mai mult  ca sigur, moldovenii, confruntati cu amenintarea expansiunii rusesti  se vor adresa Bucurestiului cerand sprijin. Romania nu poate refuza tara vecina, in care majoritatea este vorbitoare de limba romana, mai ales ca opinia publica din ambele tari sustin reintregirea Romaniei Mari. Totodata, finnd membra NATO, tara noastra  ar putea invoca spriji militar si economic pentru Republica Moldova.

Bucureștiul ia in considerare posibilele evoluții negative de la Chisinau, fapt certificat si de decizia presedintelui Klaus Iohannis din 13 ianuarie 2015, cu acordul tuturor partidelor politice, de a creste PIB-ul Apararii  de la 1,7 % la 2%, pana in 2017.

Prezenta militara americana in Romania si cresterea ei în Europa Centrală, de la Statele Baltice, Polonia pana la Bulgaria demonstreaza ca intre NATO si Rusia se incalzeste si mai tare Razboiul Rece…