Publicat in octombrie 6, 2015 de Oreste Teodorescu in Politikon
 
 

Este Siria epicentrul celui de Al Treilea Razboi Mondial?


Atat profetiile sfintilor duhovnici cat si analizele geostrategice converg catre ideea ca situatia din Orientul Mijlociu ar putea fi pretextul declansarii celui de-al Treilea Razboi Mondial. In ultima vreme se strang tot mai multe date si informatii care compun o imagine de ansamblu inspaimantatoare.

Astazi vorbim de doua coalitii opozabile care se intalnesc in Siria, ambele declarand ca lupta impotriva Statului Islamic. Avem pe de-o parte alianta NATO, unde directiile sunt impuse de catre SUA, iar pe de cealalta parte, vorbim despre alianta Rusia-Iran-China. La mijloc este regimul dictatorial al lui Bashar Al Assad sprijinit de Moscova si pe care Washingtonul il vrea istorie!

Oare exista cu adevarat elemente care sa creioneze un posibil conflict international? Din ce in ce mai multi specialisti militari raspund, din pacate, afirmativ.Modelului Euroatlantic incepe sa i se opuna cu din ce in ce mai multa energie, modelul Eurasiatic.  Faptul ca Iranul consimte sa devina parte integranta a BRICS si sa furnizeze necesarul de resurse naturale si de petrol noului bloc economic si militar format din Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud pare sa-i fi ingrijorat maxim pe americani.

Dar sa ne intoarcem la situatia din Orientul Mijlociu, ca un posibil epicentru de Razboi Mondial…Oficialii americani au declarat ca Iranul reprezinta focarul tuturor tensiunilor existente in zona plasand regimul de la Teheran pe Axa Raului. Rusia si China se tem ca nu cumva SUA sa se foloseasca de ofensiva fundamentalismului sunnit, finantat de Arabia Saudita pentru a destabiliza centrul siit guvernat de Iran. Daca admitem aceasta ipoteza, atunci, dintr-o anume perspectiva, Siria este prima linie de aparare, pentru ca toate drumurile de invadare a Iranului și de a pune punct petrodolarului trec pe acolo. Parteneriatul militar dintre Rusia-China si Iran reprezinta un adevarat cosmar pentru Washington.Oficialii rusi afirma sus si tare ca ISIS sunt aliatii mascati ai SUA impotriva guvernului al Assad si ca ei reprezinat de fapt varful de lance al occidentului impotriva Iranului. Intrucat China are un major interes economic si strategic in Iran, de unde isi satisface necesarul de hidrocarburi necesar mentinerii economiei emergente, președintele  Hu cat și generalul-maior Zhang Zhaozhong, seful Statului Major General al Armatei Chineze au amenintat Statele Unite, cu razboi nuclear in cazul in care coalitia NATO invadeaza Iranul.

Astazi atat rusii cat si americanii detin trupe speciale si armament de ultima generatie si se ameninta reciproc pentru a se cristaliza pana la urma cine detine pozitia dominanta in regiune. La ultimul summit de la Paris, Germania si-a anuntat sprijinul pentru actiunea lui Putin de a pune piciorul în Siria, iar Franta si Statele Unirte s-au vazut nevoite sa accepte interventia militara ruseasca. Pe fondul racirii relatiei bilaterale germano-americane si mai ales bazandu-se pe faptul ca Europa este blocata in fata valului masiv de refugiati, Rusia joaca si cartea destabilizarii NATO. Tot ce trebuie sa faca Putin este sa opreasca transporturile de gaze naturale in aceasta iarna si Europa va ingheta si NATO va disparea.

In linii mari si foarte schematic, daca aceste premize devin concrete scenariul desfasurarii celui de-al Treilea Razboi Mondial este urmatorul:

  • Rusia-Iran-China se vor confrunta cu forțele speciale americane care opereaza in Siria si angreneaza toate resursele NATO
  • Profitand de situatie si de prezenta trupelor in Ucraina si Moldova, Rusia va ataca Europa de Est si se va concentra in special asupra statelor baltice, bazandu-se si pe intelegeri tacite cu Germania.
  • China va profita de criza si ataca Taiwanul, iar în același timp, Coreea de Nord trimite armata sa de un milion de oameni și ocupa Seulul.

In concluzie, suntem mult mai aproape de inceputul unui Razboi decat de gasire unor cai durabile catre Pace.