Publicat in decembrie 2, 2015 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

Extremismul politicienilor maghiari, o constanta in istoria Transilvaniei


Nationalismul extremist maghiar este constant in istoria convietuirii dintre minoritari si majoritari in Transilvania si are ca doctrina functionala “Manualul de maghiarizare a romanilor din Ardeal” scris de Huszar Antal si alti colaboratori, angajati ai Ministerului de Interne de la Budapesta, in 1907.

Teroristii de astazi, ca Csibi Barna sau Beke Istavan Attila,care recurg la arsenalul de tip ISIS pentru a concretiza stupidul vis de autonomizare a Tinutului Secuiesc isi hranesc neuronii infierbantati din aceasta lucrare, care are ca titlu original: Romanii din Ungaria si care i-a animat si pe hortysti, cand au masacrat familiile de romani de la Ip si Treznea, la inceputul anilor ’40.

beke-istvan-attila-735x400 Csibi-Barna (1)

Iata cateva dintre principiile abjectului plan nascocit de Huszar Antal la inceputul secolului XX si ale carui directii sunt privite cu sfintenie si azi, de jihadistii maghiari:

 • Distrugerea unitatii demografice a romanilor din Transilvania prin infiintarea de noi judete si circumscriptii electorale.
 • Interventia guvernului Ungar la Bucuresti pentru eliminarea numelui  de Ungrovlahia din titulatura mitropolitului primat al Romaniei.
 • Incadrarea Bisericii Romane Unite in Biserica Romano-Catolica, deoarece Biserica Ortodoxa era principala sustinatoare a aspiratiilor romanilor transilvaneni de a se uni cu Patria Mama.
 • In toate scolile pedagogice romanesti sa se foloseasca exclusiv limba maghiara, iar reuniunile invatatorilor ortodocsi sa fie scoase in afara legii.
 • Interzicerea publicatiilor in limba romana, eliminarea gratuitatilor de transport pentru cei care nu cunosc limba maghiara.
 • Noi colonizari in Transilvania
 • Stimularea natalitatii ungurilor
 • Stimularea emigrarii romanilor
 • Atragerea de investitii maghiare care sa blocheze afirmarea capitalului economic, industrial si agrar cu caracter national romanesc
 • Unificarea drapelului transilvan cu cel unguresc
 • Infiintarea Episcopiei Ortodoxe Maghiare.
 • Introducerea calendarului gregorian in toate bisericile din Transilvania.

Trebuie spus ca datorita consecintelor Primului Razboi Mondial acest plan de maghiarizare fortata a romanilor din Transilvania nu a putut fi pus in aplicare, dar otrava extremismului a continuat sa altereze generatiile ulterioare.

sd

Iata doar cateva exemple ale zilelor noastre in care se manifesta aceste tendinte separatiste si indreptate impotriva statului roman:

 • Pe 14 martie 2011, Laszlo Torockzai, presedinte onorific al Miscarii de Tineret 64 de comitate, vicepresedinte al formatiunii extremiste Jobbik si europarlamentar a sustinut intr-un discurs la Valea lui Mihai din judetul Bihor ca Tinutul Secuiesc trebuie sa-si dobandeasca prin orice mijloace autonomia, facand o paralela cu Tirolul de Sud.
 • Pe 15 martie 2011, in fata Palatului administrativ din Miercurea Ciuc a avut loc festivitatea de arborare a drapelului secuiesc, in prezenta vicepremierului ungar, Semjen Zsolt, ambasadorului Ungariei la Bucuresti, Fuzes Oszkar, presedintelui UDMR, Kelemen Hunor, presedintii consiliilor judetene din Harghita, Covasna si Mures, Borboly Csaba, Tamas Sandor si Lokodi Edit-Emoke, care cu aceasta ocazie au primit si cetatenie maghiara, jurand credinta statului Ungar. Hunor a declarat cu acest prilej: “Acest drapel asigura credinta in unificarea Tinutului secuiesc
 • Acum cativa ani, Csibi Barna, comandantul Plutonului secuiesc din cadrul Batalionului Albert Wass al Garzii Maghiare din Miercurea Ciuc, o organizatie interzisa in Ungaria, dar tolerata de autoritatile statului roman, a obtinut autorizatie pentru o manifestare de ziua maghiarilor, in care l-a spanzurat simbolic pe Avram Iancu, eroul national al romanilor.
 • La manifestarea de comemorare a eroilor Revolutiei de la 1848, organizata de Partidul Civic Maghiar si de Consiliul National Secuiesc, la Tragu Mures a fost citita scrisoarea premierului Ungariei, Victor Orban care spunea: “Sa fie Ardealul si natiunea ungara asa cum au fost inaintea Tratatului de la Trianon
 • La recensamantul care a avut loc in 2011, UDMR le-a recomandat secuilor si ceangailor sa se declare maghiari. Presedintele filialei Covasna, Tamas Sandor, a afirmat: “vom informa comunitatea maghiara cu privire la recensamant si vom trecomanda membrilor acesteia sa-si declare identitatea nationala si nu pe cea regionala”.
 • In 2015, inaintea Zilei Nationale a Romaniei, drapelul romanesc din Covasna a fost inlocuit cu cel al Tinutului Secuiesc, iar Beke Istvan Attila, președintele filialei din Târgu Secuiesc a Mișcării de Tineret 64 de Comitate  a pregatit un atentat cu bomba care viza parada de 1 decembrie.

In ciuda apartenentei comune la spatiul Uniunii Europene si al Aliantei Nord Atlantice, intre Romania si Ungaria mocnesc cateva tensiuni care ar trebui rezolvate pe cale pasnica, insa pentru acest deziderat, atat de util, mai ales in contextul atat de delicat in care se afla Europa astazi, amenintata de terorism, ar trebui lamurite anumte aspecte:

 • Sustinerea pe teritoriul ungariei de tabere paramilitare in care membrii unor organizatii extremiste se antreneaza in vederea organizarii de actiuni indreptate impotriva statului roman.
 • Agresiuni informationale sistematice la adresa Romaniei cu scopul de a forta tensiunile interetnice
 • Folosirea de pasapoarte diplomatice ale unor lideri din Ungaria care participa in Romania la diverse manifestari anti-nationale si extremiste.
 • Radicalizarea orientarilor politice extremiste care primesc finantare de la autoritatile de la Budapesta
 • Desfasurarea de activitati care vizeaza obtinerea Autonomiei Transilvaniei, incurajate de la cel mai inalt nivel de politicienii din Ungaria.

Noi nu trebuie sa ne pierdem optimismul, Nicoale Iorga spunea ca Romania este o tara inconjurata de romani si avea perfecta dreptate: la nord sunt bucovinenii anexati astazi in Ucraina, la est sunt moldovenii, arbitrar si abuziv transformati intr-o republica de catre sovietici, la sud est sunt romanii din Cadrilater, anexat Bulgariei, la sud-vest avem Banatul sarbesc, iar la vest sunt romanii care astazi traiesc in Ungaria…