Publicat in februarie 4, 2014 de Oreste Teodorescu in Politikon
 
 

La alegerile din 2014 eu voi aduce tamaie, aduceti si voi jerbe si coliva


Aproape dintotdeauna, unul din obiectivele inalte ale politicii a fost construirea unei lumi mai bune, mai armonioase, mai aproape de planul divin. Doar, la noi parca, in ultimii 25 de ani, alesii neamului s-au concentrat ca nu cumva sa rateze Iadul…

 De la „Republica” lui Platon, de la „Regatul Cerului”, pe care cruciatii europeni au incercat sa-l plamadeasca la Ierusalim si pana la Uniunea Europeana de astazi, asezata si bine conturata de crezul comun in democratie, libertate, recunoasterea valorilor umaniste si solidaritate sociala, conducerea politica orientata catre valorile traditionale ale crestinismului a incercat transformarea lumii intr-un loc cat mai aproape de desavarsire.

Dar cum totul, in manifestare este supus dualitatii, iata ca exista si socialistii, atei, agnostici, materialisti care agreseaza planeta cu idei maladive despre democratie, confundata cu debandada. Nu e sufiecint sa incurajezi mariajul gay ca sa fii considerat un progresist.  De fapt, toata lupta politica este si o consecinta a intalnirii fortelor opozabile. Cel putin, teoretic , politica este domeniul tampon, care are  menirea sa medieze, intre alternative, pentru a le face complementare.

In Romania de astazi, clasa politica ne demonstreaza ca nu este capabila de pace ci ca singura ei energie care o mai sustine in viata este conflictul permanent, definit astazi de toti propagandistii dogmatici in basism vs pontism.

Cu siguranta, acest obiectiv suprem al politicii de-al apropia pe om , mai mult de lumea perfecta, a intalnit de-a lungul veacurilor piedici, obstacole si chiar dusmani de temut: secolului lui Pericle i s-au opus veacuri de tiranie, Romei calauzite de justitie, onoare si ratiune i s-a infatisat distrugatorul Nero, tolerantei si ecumenismului crestin in sensul sau profund i s-a opus Inchizitia, iar democratia, liberalismul si umanismulul european din secolul al XX-lea a cunoscut dusmania pustiitoare a sitemelor totalitare incarnate de un Hitler, de un Stalin, Ceausescu. Dorinta noastra de progres, emancipare spirituala si armonie sociala se impiedica, de vreo 25 de ani de aceeleasi triste figuri, golite de ganduri si simtiri, care asemenea strigoilor ne bantuie, la televizor, in campanie, si in buzunare, 4 -5 ani dupa aceea!.

Anul acesta avem alegeri prezidentiale si inca nu stim cine are cele mai mari sanse.  De fapt, singura certitudine pe care o avem, deocamdata, este ca alegatorii raman fara nici o sansa, axiomatic…In orice caz, cred ca trebuie sa dam un semnal, incepand inca de la europarlamenatre.

Eu, la urne voi aduce tamaie, veniti si voi cu jerbe si coliva!