Publicat in octombrie 7, 2015 de Oreste Teodorescu in Politikon
 
 

Lista rusinii in mega dosarul Microsoft-EADS. Cine sunt politicienii, oamenii de afaceri si generalii MAI implicati in prejudicierea Romaniei cu peste un milard de euro


Procurorii romani sunt aproape de finalizarea partii din dosarul international  Microsoft – EADS de care se ocupa Departamentul National Anticoruptie. Politicieni, oameni de afaceri, ofiteri din MAI, SIE si SRI au insomnii dublate de sudori reci pe sira spinarii.

Statul roman a fost prejudiciat cu aproximativ un miliard de euro. Mai multi premieri si ministri ai diferitelor cabinete, din 2004 si pana astazi sunt implicati in aceasta escrocherie transfrontaliera fiind beneficiarii unor spagi de peste 60.000.000 de euro

Foarte pe scurt, ca un remeber necesar, cam asta este povestea:

 • In 2004 Claudiu Florica, director Fujitsu Siemens Computers-Romania impreuna cu Alexandru Bittner, omul de casa a lui Adrian Nastase, care controla proiectele IT ale guvernului, pun bazele derularii contractului pentru securizarea frontierelor Romaniei si achizitionarea de licente IT pentru toate ministerele din Romania
 • In acelasi an, Florica impreuna cu Victor Ponta, pe atunci sef al Corpului de Control al premierului Nastase, stabilesc sa puna presiune pe Ministerul Educatiei pentru a introduce doua extensii in contractul prin care Guvernul Romaniei achizitiona licente IT Microsoft. Prima extensie era in valoare de 20 de milioane de dolari, iar a doua de 96 de milioane. In schimbul sustinerii, Fujitsu Siemens Computers doteaza sediul Tineretului Social Democrat cu calculatoare licentiate Microsoft.
 • Dupa schimbarea partidului de guvernamant, in 2005, Claudiu Florica reuseste sa-si impuna cele doua firme pe care le controla: Net Consulting si Softwin in derularea contractelor EADS si Microsoft, prin Romeo Raicu, Vasile Blaga, Mihai Stanisoara, Rasvan Toader care au facut trafic de influenta la nivelul cancelariei primului-ministru, Ministerului Finantelor, Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor, Ministerului Educatiei si Cercetarii.

61578453Iata un fragment extras din referatul procurorilor DNA: „Mecanismul era de a se crea un profit cat mai mare in firmele subcontractante, profit din care erau scoase prin intermediul unor offshore-uri sumele de bani necesare platii mitelor prin intermediul unor contracte de servicii fictive. Odata ajunsi banii in offshore-uri din destinatii cat mai indepartate pe teritoriul Romaniei, mitele erau platite fie prin transferuri bancare in firmele nominalizate de persoanele de langa autoritatea contractanta si care aveau rolul de a spala respectivii banii si de a-i aduce in tara pe cai legale sau o parte erau scosi in numerar din bancile din afara teritoriului Romaniei si adusi in numerar in tara, tot in mod ilicit, folosind diferiti intermediari care aveau doar sarcina de a-i transporta in tara, toate acestea facandu-se in scopul ascunderii sursei veniturilor de persoanele care incasau mita”.

Prin relationalul creat in sferele politice si mai ales cele decizionale, Claudiu Florica a creat un sistem de a obtine contracte cu statul roman, fara a participa la licitatii, astfel se puteau vinde produse la preturi mult mai mari decat cele care ar fi fost obtinute in urma unei licitatii publice si astfel sa fie ascunse in pretul contractual sumele necesare platii mitelor

In paginile megadosarelor EADS-Microsoft apar numele unor politicieni importanti ai statului roman, suspectati si in alte cazuri de prejudiciere a bugetului Romaniei.

Iata lista rusinii:

 • Adrian Nastase, premier 2000-2004
 • Remus Truica sef cabinet Adrian Nastase
 • Serban Mihailescu, secretar general al Guvernului 2000-2003
 • Eugen Bejinariu, secretar general al Guvernului 2003-2004
 • Dan Nica – ministru MCTI 2000-2004
 • Mihai Tanasescu – ministru MFP
 • Alexandru Athanasiu– ministrul Educatiei
 • Mihnea Costoiu – secretarul general al Ministerului Educatiei
 • Ioan Rus – Ministru de Interne
 • Vasile Blaga- Ministru de Interne
 • Toma Zaharia – chestor MAI
 • Gheorghe Carp – chestor MAI
 • Marian Saniuta-Ministru de Interne
 • Petru Branzas – consilier ministru MAI

Pentru ca EADS sa obtina acest contract, managementul lui EADS a fost conditionat de catre Claudiu Florica si Alexandru Georgescu sa incheie un contract de promisiune irevocabila de subcontractare cu FSC pentru comenzi de 40 pana la 60 milioane de euro.

EADS a platit in anul 2004, imediat dupa semnarea comntractului un avans de 4 milioane euro ce urmau sa fie folositi pentru plata mitelor persoanelor din anturajul lui Adrian Nastase. Alexnadru Georgescu controla firma Gessa care urma sa se ocupe de mita pentru functionarii publici din MAI care aprobau semnarea contractului, iar firma Profinet era controlata de Claudiu Florica prin intermediarii Dragos Stan si Thomas Heintschel si urma sa se ocupe de mita pentru politicienii diferitelor cabinete.