Publicat in ianuarie 27, 2014 de Oreste Teodorescu in Spiritualitate
 
 

Lumina celui de-al treilea ochi si calea spre desavarsire


Sfantul Ioan al Crucii a spus despre suflet ca “este investit intotdeauna de catre Lumina lui Dumnezeu, sau mai degraba, Lumina salasluieste in el firesc”. Hristos, este Lumina din Lumina, Dumnezeu Adevarat din Dumnezeu Adevarat, si ne invita si pe noi sa ne regasim aspectul divin.

Cea mai mare ispita a omului este sa ramana om. Asa cum mineralul evolueaza in vegetal, acesta in animal, care se desavrseste in om, omul tinde, conform principiului hermetic: “nimic nu dispare, totul se transforma” sa devina inger, samd! Trezitii tuturor timpurilor cred ca exista o legatura divina prin care sufletul, care cauta armonia si pacea, poate pe calea unei doctrine sau cu indrumare, sa regaseasca drumul de intoarcere la Casa Tatalui, trebuie doar sa intelegem de ce a spus Hristos: “Eu si Tatal, Unu suntem!

Sufletul are putera de a se inalta in Regatul Cerului, chiar in timp ce inca mai salasluieste in trupul trecator. Sunt doi pasi de urmat:

  • calmarea mintii, iesirea din atasamentul material si conceptual.
  •  focalizarea atentiei catre interior, pornind de la dezideratul: “cunoaste-te pe tine insuti!“

Cu totii avem acces la cel de-al treilea ochi, localizat intre sprancene, care reprezinta tunelul subtil care uneste lumea fizica, a perceptiilor, de lumea spirituala a trairii. In Matei 6:22, Hristos spune: “Ochiul este lumina corpului. Daca ochiul este unic, atunci tot trupul tau va fi plin de lumina”.

Pier Franco Marcenaro scrie despre asta in Scoala Spiritualitatii: “Spiritul, avand ochiul interior deschis spre contemplarea Luminii Atotpatrunzatoare, este gradual directionat catre marea Constiintei Cosmice”. Marele maestru oriental Kirpal Singh gaseste marea diferenta dintre magistrul autentic si instructorul orgolios, cu pretentii de guru. Primul ii deschide cel de-al treilea ochi discipolului ajutandu-l sa devina propriul sau maestru, in timp ce al doilea ii va da discipolului, cu lingurita, picaturi din lumina ochiului sau interior, creand astfel o nemeritata dependenta, intrucat contravine principiului fundamental al libertatii cu care ne-a inzestrat Dumnezeu.

Nu cartile sau vorbele altora ne aseaza pe deplin pe Calea Spirituala ci propria noastra experimentare a iubirii, a pacii si a armoniei!