Publicat in decembrie 26, 2014 de Oreste Teodorescu in Psihotronica
 
 

Maria Tanase, o spioana mai abila decat Mata Hari


Istoricul Mihai Pelin patrunde si mai adand in biografia celebrei noastre cantarete, descoprind un univers fabulos populat de servicii secrete si misiuni conspirate. In cartea „Un veac e spionaj, contraspionaj si politie politica„, descrie activitatea mai putin cunoascuta a celei mai iubite artiste a Romaniei interbelice. In anii ’30, Maria Tanase era foarte apropiata de Maurice Negre, documentat de SSI ca agent secret francez.La inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a fost recrutata de serviciul secrtet al armatei germane, Abwer, condus de amiralul Canaris, un opozant nemarturisit al politicii hitleriste si un dusman acoperit al Gestapo, dar era foarte intima si cu directorul Sigurantei romanesti, Eugen Cristescu.

maria-tanase-81

In 1941, Maria Tanase, indragostita de Alfred de Chastelain, spion britanic face o calatorie la Ankara unde colaboreaza cu SOE. Revenita in Romania este arestata de agentii de siguranta,si acuzata de spionaj in favoarea Angliei. Insa, din lipsa de probe concludente, dar si avand protectia lui Cristescu si Canaris, este eliberata.

Activitatiile  informative ale Mariei Tanase sunt continute si in dosarul ei de la Securitate, intocmit in 1959 (purtand mentiunea “Strict secret”). Dosarul conţine informaţiile despre relatiile sale cu De Chastelaine, rezident al spionajului englez pentru Romania, care a contactat-o cu ocazia unui turneu in Turcia  si i-a propus sa se angajeze la postul de radio Londra. Acelasi dosar aminteşte, tot pentru perioada de dupa intoarcerea din turneul în Turcia, de relaţiile artistei cu un ofiţer german din Abwehr, care incearca s-o recruteze fara succes.Dupa 23 august 1944 s-a descoperit ca artista  facea parte din anturajul generalului E. R. Greer, de la Misiunea militară Britanica din Roamania.