Publicat in februarie 3, 2014 de Oreste Teodorescu in Politikon
 
 

Marirea si decaderea lui Nicolae Ceausescu, oglindita in cei patru stalpi ai destinului din metafizica chineza


Nicolae Ceausescu s-a nascut pe 26.01.1918, intre orele 13.00-15.00. Conform  metodei traditionale chineze de divinatie: Cei patru stalpi ai destinului, sau Metoda celor opt caractere, fostul presedinte si dictator al Romaniei era o persoana de apa, nascuta intr-o ora  de pamant cu element secundar pamant,  o zi de apa, cu element secundar metal, si o luna de apa, cu element secundar metal, intr-un an de foc cu foc.

Pe scurt, cei patru stalpi ai destinului sau se pot traduce cam asa: Ceausescu a fost o persoana care se exprima energetic asemeni apei, destul de puternica. Elementul, deopotriva favorabil si cataostrofal, in acelasi timp lui a fost pamantul, care pe de-o parte, impiedica apa sa se reverse, dar care, atunci cand devine dominant, distruge apa. Asadar, aspectele sale comportamentale, cele mai puternice s-au manifestat ca o sabie cu doua taisuri. Cand apa este suficient de puternica pentru a manipula pamantul aduce nativului putere si control, dar atunci cand este slaba, forta pamantului o domina si  o inhiba, pana la distrugere.

In sistemul de divinatie al celor patru stalpi ai destinului, puterea este reprezentata de elementul care distruge sinele individual marcat de stalpul zilei de nastere, care in cazul lui Ceausescu a fost pamantul. Asadar exprimarea sinelui sau era de apa,exprimarea puterii de pamant, elementul de autoritate a fost metalul, deoare ce ciclul nasterii arata ca pamantul genereaza metalul, care naste, mai apoi, apa. In cazul specific fostului dictator, elementul de autoritate era plasat intre putere (pamant) si sine (apa). Fara elemntul de autoritate, care sa actioneze ca un tampon, elementul de putere are tendinta naturala de a ataca si distruge sinele.

In cei patru stalpi ai lui Nicolae Ceausescu, puterea ii venea de la elementul pamant al orei, autoritatea i-a fost conferita de elementul metal (tampon intre puterea pamant si sinele apa). Elementele cheie care au facut din Ceausescu o presonalitate planetara cu mare succes politic, in prima parte a exprimarii puterii, au fost, asadar, metalul si pamantul. Apa i-a fost un element defavorabil, deoare ce ea slabeste metalul, in general (rugina) si genereaza competitie. Elemntul foc din stalpul anului de nastere, i-a sporit forta pamantului (putere), dar totodata i-a fost si fatal, caci focul topeste metalul (autoritatea), care in cazul dictatorului reprezenta factorul de echilibru dintre cei patru stalpi.

Destinul politic al lui Ceausescu incepe la varsta de 32 de ani, cand a intrat sub dominatia stalpului de pamant puternic, fapt marcat de inaintarea lui la gradul de general al Armatei Romane. La 47 de ani, in 1965 a intrat intr-un stalp al norocului de pamant si metal puternic, episod marcat de alegerea lui ca Secretar General al P.C.R. La 57 de ani, s-a aflat din nou pe un stalp al norocului de pamant, devenind presedintele tarii. In urmatorii zece ani, pana in 1985, Ceausescu a condus Romania cu o mana de fier.

Declinul si transformarea lui, dintr-un mare conducator intr-un dictator se oglindesc foarte limpede in cei patru stalpi ai destinului. Pana sa implineasca varsta de 57 de ani, elementele pamant, metal si apa se aflau intr-un ciclul armonios al nasterii si controlului. Dupa aceasta perioada fasta de 10 ani (1965-1975), Ceausescu a intrat in stalpul norocului de foc peste pamant. Focul generaza pamantul, in ciclul nasterii unui elemnt din altul, asadar s-a putut constata cresterea puterii, dar si distrugerea autoritatii. (focul topeste metalul). decada 1975-1985 a fost definita de pierderea intelepciunii politice si inceputul totalitarismului.

La varsta de 67 de ani, Ceausescu a intrat in stalpul de foc pur, cand a disparut elementul pamant, iar metalul a fost lasat sub influenta directa a focului, adica puterea data de pamant a disparut, iar autoritatea data de elementul metal s-a topit definitiv. Pe 25 decembrie 1989, Ceausescu nu mai avea nici putere si nici autoritate si de aceea a murit executat la zid, de catre un pluton de executie.