Publicat in ianuarie 5, 2017 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

Miscarea Sionista si Primul Razboi ArabIn 1945, cu binecuvantarea Marii Britanii se infiinteaza Liga Araba, formata din sapte state care isi dobandisera independenta: Egipt, Irak, Arabia Saudita, Transiordania, Yemen, Siria si Liban.

Dupa Razboi, majoritatea arabilor si iranienilor doreau sa scape de tutela puterilor europene si sa-si intemeieze state suverane. Insa, in Palestina, evreii sionisti isi propusesera sa redobandeasca Pamantul Fagaduintei, promis de Dumnezeu, stramosilor biblici.

 

In timp ce sionistii lui Ben Gurion incepusera sa colonizeze Palestina cu evrei din Europa, cu precadere din Rusia sovietica, cele sapte state arabe independente s-au intrunit in 1946, la Cairo reafirmand caracterul arab al Palestinei. SUA intervine, gratie doctrinei Truman si forteaza Marea Britanie sa accepte “repatrierea”evreilor. Londra se vede,astfel, pusa in situatia tensionata de a media intre sionistii colonizatori si Liga Araba, care invoca Carta Alba, din 1939 care mentiona ca Palestina sa devina un stat binational al carui guvern sa fie arabesc.

Conflictele din ce in ce mai violente dintre sionisti si palestinieni au fortat Regatul Unit, in 1947 sa incredinteze problema Organizatiei Natiunilor Unite. Pe 29 noiembrie, acelasi an, a fost adoptata Rezolutia ONU 181 care consfintea impartirea Palestinei intr-un stat evreiesc si un stat arab, unificate economic, iar Iersualimul si imprejurarile lui sa intre sub administrare internationala.

In 1946, in Palestina erau inregistrati 1 269 000 de arabi si 678.000 de evrei. Dupa plecarea administratiei britanice, incepe un razboi sangeros intre comunitatile arabe si cele evreiesti, intrucat sionistii proclamasera statul Israel, care, intr-un mod fara precedent, a primit recunoasterea de facto de la SUA si URSS, in numai cateva ore de la solicitare.

Spre sfarsitul lui 1947, Liga Araba intervine in favoarea palestinienilor, trimitand in Israel unitati militare din Siria, Transiordania, Egipt si Irak. Dezorganizati si slab inarmati, arabii, desi in superioritate numerica nu au reusit sa restabileasca echilibrul de putere, conform Rezolutiei 181. A urmat un razboi de doi ani cu consecinte dezastroase pentru arabi. Peste 700.000 de palestinieni au devnit refugiati, si doar 21 % din teritoriu a ramas in administrarea arabilor.