Publicat in ianuarie 20, 2014 de Oreste Teodorescu in Politikon
 
 

Omenirea se pregateste pentru un nou Razboi Rece?


Ce pacat ar fi pentru evolutia omenirii , ca un razboi stupid, fie el chiar rece, sa ne întoarca din nou în starea de dinainte de ‘89. Acum, când si România îsi gaseste armonia în marea orchestra europeana, ar fi tragic sa nu apucam si noi câteva decenii de tihna si… constructie. Marturisesc ca sunt strabatut de gânduri cenusii, mai ales dupa turul de forta pe care Rusia îl face în fata unei Europe mirate si, din pacate, atât de dependente de gazul caucazian. Iata cateva din ingrijorarile mele:

  • Argumentele temerilor mele îsi extrag radacina din reactiile belicoase ale Kremlinului. Pe lânga amestecul brutal în Ucraina, au urmat declaratiile stupefiante ca o prioritate a Moscovei ar fi recunoasterea independentei teritoriilor cu populatie majoritara rusa, amenintarea deloc voalata împotriva Moldovei care are in inima ei, o republuca separatista si rusofila, Transnistria.
  • Semnele ofensivei de la Moscova se simt astazi si in Ungaria, devenita in ultima vreme tot mai eurosceptica. Dupa împacarea istorica cu China si dupa parafarea unei relatii solide cu Iranul, detinator de focoase nucleare, administratia rusa îsi poate permite conflictul si chiar a declarat ca nu se teme de un nou razboi rece.
  • Majoritatea tarilor est-europene sunt penetrate visceral in politica si economie de agenti ai serviciilor secrete rusesti… Si toate acestea se întâmpla din cauza ca politica mondiala este fundamental desacralizata. Liderii lumii nu cred si nu se tem de Dumnezeu, si atunci când dai la o parte singurul reper al vietii, haosul poate iesi din nou la lumina.
  • Guvernul USL, prin toate actiunile sale publice si oculte afirma din ce in ce mai accentuat alternativa axei: Bucuresti-Moscova-Beijing.
  • Tarile europene si partenerii NATO se arata ingrijorate de viitorul Statului de Drept, in Romania, acuzand ingerintele politicului asupra actului de justitie.

Si acestea sunt doar cateva fragmente din partea vizibila a aisbergului politicii mondiale. Semnele nu se arata prea binevoitoare si tare ma tem, ca prapastia dintre autoritati si electori s-a largit atat de mult, incat pana la intarea in Marea Criza Sistemica, nu mai este mult. Si stim, din istorie ca marile crize sunt speculate abil de centrele de putere. Lumea se afla intr-o permanenta schimbare si este mai mult decat evidenta pozitionarea partilor pe marea scena planetara. Astazi, SUA-NATO-UE  sunt provocate de BRICS (alianta economico-militara dintre Brazilia, Rusia, India, China si Africa de sud).

Ce a fost, va mai fi !