Publicat in februarie 8, 2014 de Oreste Teodorescu in Spiritualitate
 
 

Omul: o simfonie de culori


Suntem o forma de energie nascuta din intalnirea dintre fortele cosmice si cele telurice. Chinezii ar spunde despre Qi-ul uman (Ren) are ca tata cerul (Tian) si ca mama, pamantul (Di). Dar noi suntem si lumina, caci din lumina este facut duhul nostru, iar energia in care este imbracat reprezinta cele sapte campuri cromatice, numite si chackre. Ochiul nostru percepe realitatea de la rosu pana la violet, dar cu siguranta suntem cuprinsi intr-un spectru multa mai vast: infrarosu-ultraviolet.

Daca admitem ca suntem o natura electrica, atunci  aproape orice lucru care ne înconjoară, mai ales, culorile transmit energii care ne pot influenţa starea.

  • Roşul este culoarea energiei, a forţei, a pasiunii, dinamismului şi motivării. Este expresia extrovertirii, a instigării la acţiune şi adeterminării. Efectul roşului este cel de creştere a pulsului, atragere a atenţiei şi creştere a tensiunilor.
  • Portocaliul şi galbenul sunt culorile spiritului, aducătoare de veselie şi energie. Dinamismul portocaliului este asociat bucuriei, entuziasmului, şi creativităţii, pe când galbenul este asociat intelectului, voinţei şi nonşalanţei. Sunt culori, mai ales portocaliul care ne predipun la asociere si sociabilitate.
  • Verdele este culoarea calmului, armoniei şi echilibrului. Asociat cu primăvara, verdele induce tinereţe, neutralitate, compasiune, cinste şi respect. Verdele este reconfortant şi alungă stresul.
  • Albastrul, ca şi verdele, inspiră calm, destindere, deconectare, comunicare. Efectele lui sunt de reducere a tensiunii, de încetinire a ritmului cardiac si favorizezeaza comunicarea si mai ales exprimarea.
  • Violetul este o culoare  asociată contemplaţiei, introspecţiunii, stimei de sine, intuiţiei ascuţite şi perspicacităţii. Este o culoare dulce care ne ridică moralul.
  • Rozul este culoarea candorii, a feminităţii, a afecţiunii şi bunătăţii. Reprezintă tandreţe, compasiune, atenţie, dragoste pentru sine şi pentru cei din jur.
  • Maroul este culoarea care ne trezeşte la realitate. Fiind asociată cu energiile pământului, această culoare ne induce sentimentul de echilibru şi senzaţia de forţă.

Omul pana la urma nu este altceva decat o simfonie de culori…