Publicat in ianuarie 26, 2014 de Oreste Teodorescu in Spiritualitate
 
 

Profetiile lui Isaia in timpurile de azi


Probabil, Isaia isi incepe misiunea spirituala in anul 740 i Hr, la moartea regelui Ozia din Iuda. Spre deosebire de restul prorocilor Vechiului Testament, Isaia nu provenea din paturile sarace, ci, din contra era un nobil instarit. Revelatia Dumnezeiasca ii va schimba destinul. Vremurile erau tulburi, iar umanitatea acelor vremuri incpuse sa-si piarda stralucirea divina. Intelegand ca o lume veche se desira sub greutatea imoralitatii, lacomiei si lipsei de credinta, Isaia face urmatoarea profetie:

Iata, Fecioara va lua in pantece si va naste un fiu si vor chema numele lui Emanuel (Darul lui Dumnezeu). El se va hrani cu lapte si miere pana in vremea cand va stii sa arunce raul si sa aleaga binele. Ca inainte ca fiul acesta sa stie sa dea la o parte raul si sa aleaga binele, pamantul de care iti este teama, din pricina celor doi regi, va fi pustiit” (Isaia 7, 14-16).

Interpretarea crestina, ulterioara se refera la nasterea virginala a Mantuitorului. Profetia anunta peste secole nasterea unui rege ideal al lumii, care va guverna prin iubire si daruire, nu prin forta si supunere: “Caci prunc s-a nascut noua, un Fiu s-a dat noua, a Carui stapanire e pe umarul Lui si se cheama numele Lui: Inger de mare sfat, Sfetnic minunat, Dumnezeu tare, biruitor, Domn al pacii, Parinte al veacului ce va sa fie!” (Isaia 9,5)

Acest rege minunat, fiu deopotriva al omului, dar peste care se va odihni “Duhul lui Dumnezeu” va reintegra intreg pamantul Perfectiunii Creatiei Tatalui, va readuce pacea originara din Eden. “Atunci lupul va locui laolalta cu mielul si leopardul se va culca langa caprioara; si vitelul si puiul de leu vor manca impreuna si un copil ii va paste!

Acum putem intelege de ce Hristos spune: “lasati copiii sa vina la mine!” Cartea lui Isaia descrie furia lui Yahve ce se va abate asupra Ierusalimului si lui Iuda, din pricina erezei si a inaspririi inimilor, dar anunta totodata venirea lui Mesia. Printre profetiile lui Isaia se remarca si prabusirea lui Lucifer, care va fi invins de dragostea Fiului: “Cum ai cazut tu din ceruri, stea stralucitoare, fecior al diminetii (Luceafarul-Venus) Cum ai fost tu aruncat la pamant, tu, biruitor de neamuri! Tu care ziceai in cugetul tau: Ridica-ma-voi in ceruri, asemenea cu cel Preinalt voi fi…si acum, tu te pogori in iad, in cele mai de jos ale adancului” (Isaia 14, 12-15).

Crestinii celebreaza ruperea pacatului prin tainica fraza: “M-am lepadat de Satana, m-am unit cu Hristos; ma lepad de Satana, ma unesc cu Hristos si acum si pururea si-n vecii vecilor. Amin!”

-va urma-