Publicat in noiembrie 26, 2016 de Oreste Teodorescu in Politikon
 
 

Putin anunta renasterea URSS-ului. Razboiul Rece a inceput cu ferocitate. Romania si Polonia tintele predilecte ale ofensivei propagandei de la Kremlin. Alegerile din 11 decembrie 2016 ca miza geostrategica


Modelul rusesc de dominare a lumii

Principalul predicat al politicii externe rusesti este exportul de instabilitate, nesiguranta si neincredere, mai ales incepand din 1999, anul in care Vladimir Putin se aseaza in jiltul puterii de la Kremlin. Modelul este vechi, sa ne reamintim actiunile subversive ale Imperiului Tarist impotriva aliantei polono-lituaniane din secolele XVII-XVIII, destabilizarea Imperiilor Otoman si Habsburgic pentru a controla Balcanii, de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX si mai ales, complotul alaturi de Germania Hitlerista, pentru impartirea Europei, concretizat in celebrul acord Ribentorpp-Molotov. In anii dominatiei oligarhiei lui Putin, Rusia a initiat destabilizarea Georgiei (2008), a atacat Ucraina, acum alimenteaza conflictele din Siria sustinand un regim criminal si ilegitim si ameninta tarile Baltice.

Majoritatea analizelor expertilor in geopolitica promovata de Federatia Rusa considera ca aproximativ 80 % din elita politica de la Kremlin provine din fostele KGB si GRU, insusi Putin, fiind colonel KGB in era sovietica. Conform specialistilor, dintre care o citez pe Olga Krishtanovskaya, Rusia exporta in intreaga lume, patru “resurse”: gaz, petrol, coruptie si instabilitate. Banii ajunsi in bancile prietenilor lui Putin si care alimenteaza o parte din bugetul rusesc, sunt folositi pe trei directii principale: armament si tehnologie, sprijinirea partidelor si vectorilor de opinie extremisti si coruperea clasei politice.

2
Urmand neintrerupt visul tarului Petru cel Mare, enuntat in celebru-i Testament, artizanii puterii de la Kremlin au reusit sa diverteze Ucraina de pe traseul european, au “confiscat”politica interna a Republicii Moldova, au finantat partidele extremiste din Europa, care au reusit sa obtina procente din ce in ce mai mari in increderea populatiei, au provocat valuri de refugiati din Siria catre Europa, provoaca sistematic statele vecine, Norvegia, Suedia si mai ales Tarile Baltice, duc un adevarat razboi propagandistic in Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia si Romania.
Un alt obiectiv major al Rusiei este mentinerea controlului bazelor militare din Latakia si Tartus din Siria si alimentarea conflictelor din Orientul Mijlociu, menite sa consume resursele NATO si ale UE si sa evite modificarea pretului petrolului, care este baza bugetului rusesc.

Metoda si propunerea Rusiei pentru a Noua Ordine Mondiala

Ca filosofie politica si ideologica, Rusia se bazeaza pe conflictul dialectic dintre Traditie (conservata la Rasarit) si Modernitate (promovata in Occident). Artizanii noii gandiri simbolice de la Kremlin doresc sa sintetizeze partile bune din socialism comunism si nazism propunand o noua Cale, un nou Model.
Doctrina se naste in jurul concluziei ca in Razboiul impotriva Capitalismului (vazut ca o veche ordine mondiala construita pe valori nedrepte din punct de vedere social), atat comunismul, fascismul cat si socialismul au esuat.
Rusia se viseaza, inca de pe vremea lui Petru cel Mare, ca fiind o a treia Roma, un Centru mondial de promovare al progresului, un laborator stiintific de guvernare planetara.

3
Si, intrucat Rusia a participat direct sau indirect la constructia comunismului si socialismului, declansand inca din 1917 Razboiul impotriva Liberalismului, are toate datele si premisele de a construi un nou Plan, ca o sinteza a celor vechi de care pomeneam mai devreme. Arhitectii noii gandiri simbolice, personificati in ideologul Kremlinului, Alexandr Dughin, pretind ca modelul comunist ar putea redeveni operational, daca se elimina din el dogmele gresite: ateismul, materialismul si cosmopolitismul, caci el s-a bazat si pe doctrine progresiste ca solidaritatea si justitia sociala. Din fascism si nazism, daca dispar rasismul, xenofobia si sovinismul, rusii vor sa pastreze nationalismul, conservatorismul si disciplina. Astfel, mixand predicatele pozitive, se naste o noua Cale, premergatoare unei Noi Ordini Mondiale. Dughin o defineste ca Euroasiatism, un proiect ideologic bazat pe valorile traditionale si conservatorism, pe religia crestin ortodoxa, un model patriarhal care se opune Euroatlantismului, centrul de propagare al liberalismului decadent. Rusia doreste multiculturalism si autodeterminare nationala pe care o opune globalismului american care propune uniformizarea de gandire si promovarea unica a propriilor valori.

Regimul lui Vladimir Putin, un nostalgic declarat al URSS-ului, propune lumii intregi un nou pattern menit sa aseze in plan simbolic, militar, economic si social o alta Ordine Mondiala, un fel de comunism si nazism cu fata umana, un rival tenace al liberalismului american bazat pe decadenta, moravuri corupte si materialism agnostic. Iata cum isi descrie Dughin planul: . „Toti care au o analiza negativa asupra globalizarii, a occidentalizarii și postmodernizarii ar trebui sa isi coordoneze eforturile pentru crearea unei strategii de rezistenta in fata raului omniprezent. Imperiul american trebuie distrus! Scopul meu este sa recrutez soldati pentru lupta impotriva Occidentului si instaurarea imperiului eurasiatic universal!”

Obiectivele Kremlinului in Europa

Putin si-a propus sa speculeze la maxim antiamericanismul din ce in ce mai crescut din Europa. Astfel, propaganda mediatica si agentii de influenta aflati in majoritatea guvernelor din UE, mai ales a celor din Est, au reusit sa puna in discutie teza daca europenii ar trebui sa-si construiasca o armata independenta de cea a SUA, adica o reconfigurare a NATO. Realizam cu totii, ca aceasta manevra favorizeaza planurile de expansiune ale Moscovei. Vladimir Putin, chiar a afirmat intr-o emisiune televizata ca: „granitele Federatiei Ruse nu se opresc nicaieri”. Alt obiectiv aflat in derulare este cresterea partidelor extremiste care se definesc ca fiind eurosceptice si anti NATO.

Fostele state din Pactul de la Varsovia, controlate de Moscova pe toata durata Razboiului Rece, ocupa un capitol aparte in planul expansionist rusesc. De aceea razboiul propagandistic si manipularea mediatica sunt armele ofensive cele mai de temut. Bazandu-se pe nemultumirea populara fata de o clasa politica mediocra, corupta si nerealista, agentii de influenta ai Kremlinului alimenteaza curentele revansarde, ultranationaliste fixand ca tinta: liberalismul decadent, dezumanizat si captiv intereselor bancilor si multinationalelor.
Propaganda ruseasca a avut succes in Ungaria, Cehia, Slovacia si Bulgaria, unde alegerile au fost castigate de politicieni fideli planului rusesc. Astazi tintele predilecte ale Moscovei sunt Romania si Polonia, tarile care gazduiesc Scutul de la Deveselu. De aceea, in aceasta campanie electorala, miza castigarii Parlamentarelor devine geostrategica.