Publicat in decembrie 17, 2013 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

Schema de lucru a propagandistilor si manipulatorilor mediatici


Transformati pe nesimtite, din jurnalisti sau comedianti, in vuvuzele de presa, fie din cauza lacomiei, fie din ticalsoie, sau poate doar prostie, cateva triste figuri vitrioleaza spatiul public, avand ca singur scop, scaparea patronului sau a acolitilor lui, de bratul lung al legii si intoxicarea publicului tinut captiv prin tehnici clasice de manipulare. Dintre multele tehnici de persuasiune, se detaseaza patru, foare usor de recunoscut in mediile frecventate, nu de jurnalisti ci de soldati auto-oferiti trup si suflet cheremului oligarhic…

  1. Provoaca oamenii cu atacuri emotionale si personale. Aceasta forma o vedem peste tot in incercarea de a distrage atentia de la subiectul principal. Disputele pe subiecte si atacuri personale tin adevarul la distanta.Este si usor de identificat deoarece se ajunge la tot felul de cuvinte jignitoare, insulte la adresa persoanei, minimalizarea importantei sau a prestigiului personal, inclusiv prin denigrarea calificarii sau profesiei celui in cauza.
  2. . Introducerea unei stari de confuzie irelevanta sau fara sens. Ori de cate ori e posibil, se vor introduce noi indicii, sau fapte care au ca si scop contrazicerea ideii de baza a cautarii adevarului. Este o unealta foarte utila care va neutraliza puterea informatiei adevarate, pentru ca impinge spre dorinta la o concluzie sigura. Aceasta confuzie irelevanta si in cautarea morilor de vant va duce audienta catre alte lucruri. Fiecare minut cheltuit pe investigarea topicului fara sens, sau irelevant va fi cate un minut in minus pe adevaratul topic al discutiei.
  3. Vicierea caracterului prin asociere. Aceasta forma este utilizata mai ales in mass-media in mod frecvent si se adreseaza cam tuturor celor ce intentioneaza sa chestioneze autoritatea mass-mediei, al guvernului, al celor de la putere in general. Astfel se vor folosit cuvinte nepopulare si cunoscute ca avand o conotatie negativa pentru oameni, gen: basist, radical, terorist, conspirationisti … orice fel de cuvant „eticheta” care deja are o prejudecata bine infipta in constiinta populara.
  4.  Dezbaterea unor detalii despre subiecte diferite sau de importanta scazuta. Aceasta forma este una foarte comuna si subtila. . Deci ceva foarte emotional, critic si mai ales – fara legatura cu topicul principal, topic care era extrem de bine definit si documentat, insa bine ascuns pana in acel moment.

Si acum, o intrebare, desigur redundanta: mai manipulatorilor care apareti zilnic pe la televiziuni, nu va cuprinde chiar niciodata rusinea de a  mai da ochii cu cei care, investindu-va cu incredere si iubire v-au oferit cel mai propice teren, pentru ca patronii vostri sa se poata ascunde in spatele unui asa-zis razboi politic? Toata lumea, cu cel putin doi neuroni activi, a inteles scopurile voastre jalnice…Cred ca mai nasol, va fi cand cei care astazi va sorb din priviri, se vor destepta odata si odata…Atunci vom vedea cu totii la ce foloseste conditia fizica, nu?