Publicat in iulie 4, 2016 de Oreste Teodorescu in Politikon
 
 

Secretele adanci din biografia directorului SIE, Mihai Razvan Ungureanu


Biografia oficiala lui Mihai Razvan Ungureanu, are cateva lacune, cel putin intrigante. Este aproape de neinteles, de ce lipsesc cateva amanunte relevante din CV-ul fostului presedinte al partidului Forta Civica, fost prim ministru al Romaniei si director al Serviciului de Informatii Externe, cand acestea sunt de o importanta strategica, pentru orice cetatean care se vrea informat. Regulile democratice si paradigma reprezentatitivitatii il obliga pe Ungureanu la transparenta si onestitate, doar conduce unul dintre cele mai importante servicii de informatii ale Romaniei.

Spre exemplu, domnia sa a uitat sa mentioneze in CV-ul public, ca la varsta de 24 de ani, a primit o sponosorizare de la magnatul Glencore, Marcell David Rich, pentru a-si finaliza studiile postuniversitare la Oxford, la Centrul pentru Studii Evreiesti şi Ebraice. Oare, omisiuniea lui Ungureanu este legata de faptul ca la momentul respectiv, Marc Rich se afla pe lista FBI cu cei mai cautati infractori cautati de catre SUA. Spre aminitirea celor interesati,  Marc Rich a devenit cel mai mare caz de evaziune fiscala din istoria Americii, intrand in vizorul lui Rudolf Giulianni, pe atunci procuror. Daca ar fi fost condamnat, Rich ar fi primit 300 de ani de puscarie, dar a apucat sa fuga în Elvetia, de unde nu a mai revenit niciodata pe teritoriul american.Marc Rich,  si-a făcut o mare parte din avere in Uniunea Sovietica si din  afaceri cu ofiterii DIE, trimisi de Ceausescu in Occident si SUA, sa produca valuta forte pentru plata datoriilor externe. Printre partenerii lui Rich s-au numarat:  Gaddafi, Fidel Castro, si ayatollahul Khomeini.

codul3

(Marcell David Rich)

Mihai Razvan Ungureanu a ocupat si fotoliul de ministru de externe cu realizari cvasi inexistente, in schimb cu un efect catastrofal pentru Romania. De exemplu a afirmat ca „basarabenii vorbesc o varianta a limbii romane” , apoi a sustinut fatis afacerea imobiliara a israelienilor de la Ofer, care au cosntruit un bloc turn, Cathedral Plaza, langa Catedrala Sf. Iosif, fapt ce a adus la racirea relatiilor Romaniei cu Vaticanul si cu Biserica Catolica. A refuzat in nenumarate randuri sa deschida discutii diplomatice privind problema tezaurului Romanesc de la Moscova, dar poate cea mai grava decizie din manadatul sau a fost abandonarea in favoarea Ungariei a  imensei mosteniri a lui Emanoil Gojdu, estimata la mai multe miliarde de euro,  lasate de celebrul mecena tinerilor români ortodocsi din Ardeal.

codul4

Cred ca ar fi fost interesant pentru opinia publica din Romania sa citeasca in CV-ul oficial al domnului Mihai Razvan Ungureanu si despre activitatea sa ca activist al Uniunii Tineretului Comunist. Iata, un paragraf din gandirea tanarului tovaras:

Hotararile de insemnătate istorica adoptate de Congresul al XIII-lea al PCR, inflacaratele indemnuri adresate tinerei generatii de catre tovarasul Nicolae Ceausescu in deschiderea lucrarilor forumului nostru pun in fata noastra, a elevilor utecişti, sarcini deosebite. (…) Pe deplin constienţi de sarcinile ce ne revin din Hotararile Congresului al XIII-lea al PCR, din indicatiile si orientările secretarului general al partidului, tovaraşul Nicolae Ceausescu, din documentele suspuse aprobarii Forumului tineretului, noi, elevii din judeţul Iasi, ne angajam ca vom depune toate eforturile (…) pentru continuarea neabatuta a drumului ascendent pe care Romania s-a inscris in perioada de o efervescenta fara precedent inaugurata de Congresul al IX-lea al Partidului Comunist Roman” (Mihai Razvan Ungureanu, cuvantare in calitate de delegat al Organizaţiei judeţene Iasi a UTC, „Scânteia Tineretului”, 19 mai 1985)