Publicat in noiembrie 2, 2016 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

Si rusii o sustin pe Maia Sandu


Kremlinul este specializat in arta inselatoriei, avand mecanisme si metode atat de control, cat si de diversiune, prin care manipuleaza opinia publica peste tot in lume, dar mai ales in spatiile pe care rusii le-au administrat de pe timpul imperiului tarist, exceland in URSS si cu o revenire viguroasa dupa preluarea puterii de catre oligarhii lui Putin. Inca din 1990, reputatul istoric si eseist, Vladimir Buckovski remarca in „L’Empire du moindre mal”: „Serviciile secrete sovietice au vegheat la rasturnarea lui Ceausescu in Romania, tot ele au lansat „revolutia de catifea” din Cehoslovacia, au luat masuri pentru rasturnarea lui Erich Honecker in Germania Rasariteana…

Dupa schimibarea de pardigma din 1991, cand colosul sovietic s-a impiedicat in marsamul economic produs de comunism, serviciile de intelligence rusesti au schimbat strategia de control, prin impunerea impredictibilitatii si prin promovarea cu ori ce mijloace a unor oameni loiali, la varful guvernelor din fostele state socialiste, dar mai ales prin „penetrarea”mediilor pro-occidentale.

Dupa ce a pierdut influenta majora, in estul Europei, Rusia si-a securizat spatiul vital anexand Crimeea si destabilizand politica pro europeana din Republica Moldova, fiind determinata sa raspunda ofensivei nord atlantice, printr-o provocare continua a Ucrainei, Basarbiei si prin presiuni intense asupra Tarilor Baltice.

Revenind la alegerile de peste Prut si la confruntarea finala din turul al II-lea dintre Maia Sandu si Igor Dodon, tinand cont de pattern-ul serviciilor de spionaj rusesti, as trage concluzia ca interesul de moment al Federatiei Ruse este sa pastreze Basarabia intr-o zona gri, nelamurita…Daca ar fi castigat din primul tur, Igor Dodon, pro rus asumat si furnizor al ofertei euro-asiatice pentru moldovenii de peste Prut, partenerii occidentali de la Chisinau ar fi inchis portile Europei, americanii si-ar fi activat spionii din Ucraina si ar fi sporit prezenta militara in Polonia, Romania si Tarile Baltice, fapt deloc favorabil Kremlinului. Astfel, a devenit necesara prezenta si mai ales jocul oligarhului Vladimir Plahotniuc, care are singura misiune de a mentine Republica Moldova intr-o zona gri. El finanteaza deopotriva partidele pro europene si pe cele pro euro-asiatice. Pentru Moscova o situatie incerta in regiune este mult mai favorabila decat una clara. Astfel, in mod ciudat, cel putin in aparenta, oamenii lui Plahotniuc au readus-o pe Maia Sandu in jocul electoral, oferindu-i sprijinul prin care a ajuns in al doilea tur pentru prezidentiale.

Daca va fi o prezenta mare la scrutin, candidatul pro occidental, Maia Sandu are chiar sansa sa castige alegerile, fapt ce va avantaja Moscova mai mult decat daca ar fi castigat Igor Dodon. Stiu, ca pare ciudat acest scenariu, dar iata cateva argumente prin care imi sustin teoria:

  • Republica Moldova reprezinta o zona tampon intre blocul NATO si cel Rusesc, prin relatia speciala cu Romania, este si o zona de acces in UE, mai usor de penetrat atunci cand regimul politic de la Chisinau este favorabil politicilor de la Bruxelles.
  • Opinia publica din Basarabia este impartita in procente oarecum egale intre oferta democratiei occidentale si propunerea economica a Moscovei de a face parte din Uniunea Vamala Euroasiatica, mentinand tara intr-o zona impredictibila.
  • Prin mentinerea unui statut incert, cu o Putere pro UE, personalizata in Maia Sandu si o Opozitie acerba gestionata de Igor Dodon, cu un pivot economico-finaciar capabil sa mentina „vasele comunicante” la egalitate, Vladimir Plahotniuc, Moscova isi pastreaza avantajul controlului si a presiunii, motive de negociere acerba atat cu Washingtonul cat si cu Berlinul, pe cand o preluare a puterii de catre partida oficial pro-rusa, s-ar solda cu inchiderea aproape ermetica a zonelor de frontiera si o crestere a prezentei NATO in regiune.

In final, as remarca ca in Republica Moldova, indiferent de rezultatul alegerilor prezidentiale, Rusia isi va mentine pozitia de jucator principal, insa Kremlinului ii vine mai bine un rezultat favorabil Maiei Sandu, care va mentine actualul status-quo, pastrand Moscova la masa negocierilor privind situatia din regiune, de accea sunt convins ca Igor Dodon va accepta si acest rezultat, construind o opozitie foarte puternica.