Publicat in decembrie 13, 2012 de Oreste Teodorescu in Spiritualitate
 
 

Singuratatea varfului de munte si regasirea sinelui profund


Credintele noastre ancestrale sunt strans legata de verticalitatea si singuratatea varfului de munte. de aceea voi aminti un complex megalitic care are in centru, ca un menhir, coloana naturala Dochia, care reprezenta pentru stramosi Mama Dacia. I s-a spus Baba Dochia, tocmai pentru a-i sublinia intelepciunea si seninatatea. Stim, daca avem ca exemplu pe domnitorul Mircea cel Batran, ca substantivele mos, baba, batran se comporta in arhaicul vocabular stramosesc ca adjective sinonime cu intelept, bland, cunoscator.

Marele Dimitrie Cantemir, in Descriptio Moldavie, scria pe la 1700: “…in varful muntelui se vede o statuie foarte veche, inalta de 11 metri, reprezentand o femeie batrana, de la baza careia izvoraste un izvor nesecat de ape”. Traditia noastra orala povesteste despre acest loc ca despre izvorul apei vii si despre faptul ca pe dealurile din jurul muntelui Ceahlau apar urme de cai, caini si de pasari imprimate pe stanci, astfel incat, zona poarta si astazi numele “La samne“, iar noi vom gasi in toata traditia populara referiri la mosi si babe, atat pentru anumite zile, cat si pentru a-i desemna pe “shamanii locului“, asa cum scrie Culianu in Calatorii in lumea de dincolo.

Despre importanta varfului de munte in practicile oculte traditionale, vorbeste si Vanga, care a ales sa locuiasca la Rupi, deasupra unor sanctuare tracice spunand ca de aici isi extrage energia si forta pentru preziceri si vindecari.

Exploratorii care au studiat vestigiile din fostul imperiu al tracilor au gasit semne geometrice trasate pe stanci, care isi schimbau forma in functie de pozitionarea pamantului fata de soare. Toata cultura noastra rurala pomeneste despre Mosul. O aparitie solara, imbracata in straie albe care coboara de pe munte pentru a aduce oamneilor intelpciune, iubire si curaj. Pentru toti cei care nu isi neaga originile, acesta este insusi Zamolxe, strabunul nostru, care traieste simultan si continuu cu toti fratii sai.

Pentru spiritele prea rationaliste sau materialiste, acestea nu sunt decat niste legende obscure, dar pentru cei care si-au intalnit sinele, aceasta este “permanenta comunicare dintre lumi“!