Publicat in octombrie 14, 2015 de Oreste Teodorescu in Politikon
 
 

Situatia din Siria aminteste de inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial


Cerul Siriei este impartit intre dronele, elicopeterele si avioanele americane care bombardeaza locatiile Statului Islamic, dar si pozitiile regimului al Assad si fortele aeriene rusesti si siriene care ataca rebelii opozitiei libere, dar si tinte apartinand ISIS. Este foarte probabil ca, la un moment dat aceste forte beligerante, care momentan actioneaza in paralel, sa se intersecteze asa cum scrie Daily Mirror: „Este imposibil să raţionalizezi un spaţiu aerian atât de complex”, tinând cont de intensitatea traficului aerian, există îngrijorări reale că un avion ar putea fi doborât dintr-o neînţelegere catastrofică. Asta înseamnă că am putea fi la câteva secunde de o escaladare bruscă a situaţiei, ceea ce ne-ar duce în pragul războiului”. 

russia-jet_3462437c

Specialistii militari si observatorii civili aflati in zonele de conflict siriene afirma chiar ca unele avioane ale SUA au fost obligate sa abadoneze tintele  pentru a evita avioanele ruseşti. Imaginile radar din centrul de comandă al SUA din Qatar arata ca aparatele americane F-16 si cele ruseşti Su-34 au zburat „aripa langa aripa”.

Situatia se complica si cu portavionul chinezesc Lianoning aflat in  largul coastelor siriene, de pe care avioanele avioanele J-15 pot decola si ataca tinte, in stransa colaborare cu fortele rusesti. Este evident ca o eroare cat de mica ar putea conduce la un incident diplomatic catastrofal.

CcrbeeE005010_20151008_CRMFN0A002_11n

 Rusia vrea sa-si extindă influenta in regiune, mai ales  in randul musulmanilor  siiti din Irak şi Iran,aflati in razboi de moarte cu  extremistii sunniti din Statul Islamic. Iranul a permis Rusiei sa-i folosească spaţiul aerian, si astfel doua aliante rivale  s-au format in Orientul Mijlociu, amintind de inceputurile celui de-al Doilea Razboi Mondial