Publicat in octombrie 26, 2012 de Oreste Teodorescu in Ezoterism
 
 

Societati secrete moderne VI


Mafia

Membrii acestei societati secrete isi spun: gentlemanii fara mila. Folosim, de cele mai multe ori, involuntar termenul de mafie cand vorbim despre sindicatele crimei organizate.  Aceasta societate secreta, cu radacini in Roma antica se exprima, astazi prin cateva organizatii specifice:

  • Cosa Nostra, mafia siciliana este formata din 186 de clanuri, cu peste 5000 de membri,are centrul la Palermo
  • Camorra, condusa din Napoli este organizata in 126 de clanuri, cu 6000 de membri
  • Calabria, structurata din 144 de familii, cu 5000 de membri
  • Nuova Sacra Corona Unita, cu sediul central in Apuia este compusa din 30 de familii, cu peste 1000 de membri.

Specialistii au doua teorii  etimologice legate de termenul mafia. Prima sustine ca originea cuvantului este araba, mayah, care inseamna laudarosenie. A doua, porneste de la combinatia dintre mu, care inseamna curaj si afat (protector).  Mafiotii au inceput sa patrunda in administratie, dupa victoria lui Giuseppe Garibaldi, in Sicilia. Membrii inarmati  s-au alaturat carbonarilor in 1860, ajutand la eliberarea insulei. In scurt timp, mafiotii au creat o guvernanata paralela, organizandu-se intr-o societate secreta, inspirata puternic de carbonari si masoni.

Candidatul ales pentru a intra in organizatie este testat in prealabil de cel putin trei membri, apoi este invitat la o masa. Dupa o discutie aparent irelevanta, onorabilii se retrag pentru dezbatere. Daca votul este pozitiv, candidatului i se mai pun o serie de intrebari, de data aceasta mult mai punctuale. Proba finala, inaintea primirii ca membru deplin, consta de regula in comiterea unei infractiuni grave, care pecetluieste astfel, loialitatea adeptului fata de cauza. Ajuns aici, candidatul este invitat  intr-o camera special amenajata. Mafiotii se aseaza la o masa rotunda pe care se afla o icoana, un cutit si un pistol. Aici urmeaza alte cateva intrebari cruciale: „Daca vei ajunge la inchisoare ne vei ramane credincios si nu vei devni un tradator?  I se inteapa degetul candidatului si i se varsa sangele peste porterul sfant, apoi i se da foc, in timp ce unul dintre onorabili rosteste: „Daca tradezi Cosa Nostra, carnea ta va arde, precum acest sfant„.

Structura ierarhica este piramidala, baza fiind asigurata de soldati, organizati in grupe de pana la zece si care sunt insarcinati cu rapirile, asasinatele, santajel. Acestia sunt condusi de un capodecin, care la randul lui este numit de catre seful de clan, capofamiglia. Capii familiilor se intrunesc in secret si isi desemneaza un capomandamente, care conduce un district. Dintre  acesti conducatori este ales un sef de provincie unde se afla mai multe districte si aceasta se numeste cupola. Sefii cupolelor isi aleg, in cele din urma: capo di tutti capi.

Dupa ce i-au ajutat pe aliati sa debarce pe insula grabind astfel, infrangerea nazistilor, mafiotii au profitat de relationalul cu armata SUA si au patruns adanc in administratie. Reusind sa ramana foarte discreta, pana la izbugnirea primului scandal urias din 1970, mafia s-a insinuat in tot aparatul de stat la Italiei, apoi si-a clonat structurile in toata lumea, cu precadere in America. Pana la violentele declansate de clanul Corleone pentru suprematia afacerilor cu stupefiante, din anii ’70, despre mafie nu se stiau prea multe lucruri, intrucat era organizata ca un stat in stat cu structura proprie, ritualuri de admitere, un sistem de legi propriu, precum si o filosofie foarte clara despre loialitate, onoare si conduita.

Deranjat de violentele din Palermo, judecatorul Giovanni Falcone declanseaza o imensa campanie anti-mafia reusind sa aduca in fata instantelor peste 340 de membri, inclusiv pe cappo di tutti capi. Timp de aproape doua decenii, Falcone a lovit din greu in interesele Cosa Nostra, pana cand a fost asasinat in 1992.  Mafia, condusa atunci de Toto Riina declarase razboi statului italian, insa nici nu banuia ca moartea lui Falcone, nu numai ca nu va speria pe nimeni dar va face autoritatile sa se aliaze cu alte organizatii secrete, cum ar fi francmasoneria, pentru un raspuns puternic, fara precedent.  Armata italiana cu sprijinul politicienilor si al lojelor masonice din Sicilia a atacat fiefurile bossi-lor aducand o nebanuita pace si liniste in regiune. De fapt, mafiotii s-au retras din prim-planul atentiei publice alegandu-si un alt cappo di tuti capi, mult mai discret si care a preferat sa-si conduca afacerile in subterane.  Timp de alte decenii, nimeni din afara organizatiei nu a stiut cine este cu adevarat noul sef, pana in primavara lui 2006, cand Tractorul, asa cum fusese poreclit Bernardo Provenzano, a fost arestat intr-o coliba saracacioasa din localitatea Corleone. Ultimul mare don al mafiei si-a coordonat afacerile din toata lumea fara telefon, internet, exclusiv prin biletele scrise la o masina veche, din timpul razboiului. Prin aceste metode de comunicare, Tractorul a reusit sa coordoneze actiuni  cu cifre de afaceri cuprinse intre 60-80 de miliarde de euro.

Astazi, mafia controleaza politicieni ca Giulio Andreotii si Silvio Berlusconi, judecatori, procurori, inalti prelati de la Vatican, dar si venerabili ai lojelor masonice. Cu tot farmecul pe care cinematografia si mass-media il confera mafiei, cu tot romantismul legat de haiducie si onoare, acest tip de organizatie secreta reprezinta cel mai mare pericol pentru societate.