Publicat in decembrie 21, 2016 de Oreste Teodorescu in Fara categorie
 
 

Stabilitatea Turciei amenintata de razboiul orgoliilor dintre Recep Tayyip Erdogan si clericul musulman Fattulah Gulen


Pentru a intelege si mai bine realitatea interna din Turcia si mai ales foarte sofisticata lupta pentru putere dintre oamenii regimului Erdogan si partida clericului musulman Gulen sa studiem atent biografiile celor doi, unde se pot vedea foarte clar, radacinile care muta in istorie, placile tectonice.

Recep Tayyip Erdogan are radacini georgiene, familia lui migrand din Batum la Rize. Pe de alta parte, el se autodefineste ca fiind turc musulman, provenit dintr-o mare si nobila familie din orasul Trabzon. Indiferent de originile sale, Erdogan a avut o copilarie grea, fiind nevoit sa vanda covrigi cu susan, pe strazile Istambulului. Pe la varsta de 15 ani a inceput sa joace fotbal, fiind legitimat la cluburile Camialtı Spor, Istanbul Elektrik Tramvay ve Tünel si Erokspor. In 1973, absolva liceul de predicatori musulmani Istanbul Imama hatip lisesi, iar in 1981 isi da licenta la Faculatea de Comert a Universitatii Marmara. Se casatoreste in 1979 cu Emine Gulbaran, cu care are doi fii, Ahmet Burak și Necmetin Bilal si două fiice Esra și Sümeyye.

Intra in politica, motivat de lovitura de stat militara din data de 12 septembrie 1980. In 1976 este ales presedintele aripii de tineret a Partidului Salvarii Nationale, iar in 1986 candideaza pentru un loc de deputat in Parlamentul turc. Tot atunci se intensifica si activitatea lui islamista. Este ales primar al Istambului in 1994. In 1999 este trimis in judecata pentru atingere adusa secularismului, prin instigarea la revenirea principiilor imperiale si religioase de dinaintea reformelor lui Kemal Attaturk. Este condamnat si trimis la inchisoare. In 2002 infiinteaza partidul AKP, urmasul partidului islamist Fazilet (Partidul Virtutii).

In 2007, intr-un discurs liber sustinut in orasul Siirt, Erdogan isi declara public apartenta la curentul de gandire imperial care isi sustine suprematia pe religia islamica, recitand urmatoare poezie a celebrului militant islamist, din perioada Razboiului Balcanic din 1912, Ziya Gokalp:

„Minaretele sunt baionetele noastre, cupolele lor coifurile noastre,
moscheile sunt cazarmile noastre si credinciosii, soldatii noștri
Aceasta armata divina imi asteapta religia
Allah e mare, Allah e mare ! „

Devine primul ministru al Turciei in perioada 2003-2014, facandu-se remarcat prin actiunile ostile impotriva kurzilor si promovarea Khutba (lectia dupa rugaciunea de vineri) dupa ce ea fusese interzisa prin reformele seculariste ale lui Attaturk. In urma castigarii alegerilor prezidentiale din 10 august 2014, Erdogan devine presedinte al Turciei.

 

Nascut în Erzurum, estul Turciei, in anul 1941, Fethullah Gülen este privit ca initiatorul si cel care a inspirat miscarea sociala mondiala cunoscuta sub numele de Miscarea Gulen. In 1958, obtine licenta de predicator al statului, si un loc de munca in Izmir, a treia provincie ca marime a Turciei.

In predicile pe care le tinea,urmarea sa atraga atenția tinerei generatii asupra iluminarii intelectuale prin activism și spiritualitate. Astazi, comunitatea inspirata de catre predicatorul islamic Fethullah Gulen cuprinde cateva milioane de adepti in toata lumea, care s-au implicat in sute de proiecte ale societatatii civile, au deschis peste 800 de scoli, organizatii de voluntariat, fundatii si asociatii in Turcia si pe tot globul.

 

In tinerete s-a implicat in contracararea actiunilor militantilor ateisti agresivi si a comunistilor. In 1963, dupa indeplinirea serviciului militar, Fethullah Gulen a co-infiintat o asociație anti-comunista in Erzurum. In 1964, ocupa un post in Edirne, devenind o persoana influenta in randul tinerilor. și oamenilor obișnuiți. In 1970 este arestat pentru 6 luni, in momentul eliberarii punandu-i-se conditia sa nu mai tina adunari publice.

 

 

In 1977, Fethullah Gulen ajunge in nordul Europei, predicand in fata comunitatilor turcești cu scopul de a le trezi constiința cu privire la rolul educatiei. In 1979, fundatia lui Fethullah Gulen publica un ziar lunar, Sizinti, care ajunge sa aiba cel mai mare tiraj din Turcia. In martie 1999, Fethullah Gulen se muta la recomandarea medicilor in SUA pentru a-si trata problemele cardiovasculare. In 2000, este acuzat pe baza unor discursuri inregistrate, ca are anumite ambitii politice de inlaturare a ordinii existente in Turcia. Este achitat in 2008.

Intre cei doi mari jucatori de pe scena intereselor turcesti, Gulen si Erdogan se duce un intens razboi mediatic. Clericul musluman il acuza pe Recyp Erdogan ca a orchestrat lovitura de stat din iulie, ca sa-si creeze un pretext solid pentru a isi elimina opozitia. La randul sau, presedintele turc l-a acuzat pe Gulen de organizarea puciului, iar autoritățile turce au cerut Statelor Unite sa il extradeze.

Dupa inabusirea loviturii de stat, circa 100.000 de angajati din politie, administratia civila si justitie au fost demisi sau suspendati din functie. Alti 40.000 au fost arestati.