Publicat in octombrie 15, 2015 de Oreste Teodorescu in Politikon
 
 

Stratfor avertizeaza: S-a reincalzit Razboiul Rece


Analistii de la Stratfor considera ca Europa traverseaza doua crize conectate intre ele. Prima, este legata de faptul ca Uniunea a fost gandita initial ca o institutie care sa aduca prosperitate, predictibilitate, democratie si securitate membrilor sai, fapt nedesavarsit pana acum, si a doua este chiar structura sa strategica, fiind pusa intre doua blocuri opozabile, intre Rusia si Occident.

Criza din Ucraina si situatia refugiatilor din Siria dezvaluie incapacitatea conducerii bicefale a Uniunii Europene de a gasi un consens unanim acceptabil. George Fridman, fondatorul Stratfor, subliniaza: „Intre Europa si Federatia Rusa   se afla o zona de granita al carei control este disputat si care la randul ei, se imparte in doua straturi: unul format din Ucraina si Belarus si altul din Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Romania si Bulgaria. In mod normal, aceasta zona ar fi trebuit sa aiba un rol de tampon, dar criza Crimeei a perforat acest filtru, pe de-oparte de expansiunea interesului rusesc catre zonele cu iesire la Marea Neagra si Dunare, iar pe de alta parte de interesul europenilor de a-si impinge frontierele dincolo de Ucraina si Republica Moldova.

Astazi  Uniunea Europeana este  definita de nevoile economiei Germaniei care trebuie sa suporte povara echilibrarii bugetelor tarilor membre atat in privinta refugiatilor cat si in sustinerea  tarilor din zona mediteraneana, care au ajuns impovarate de datorii. La astea se adauga si temerile tarilor din Estul Europei – inclusiv Romania – care se confrunta cu o amenintare mult mai mare decat cea economica, respectiv cresterea puterii Rusiei. „Estul constientizeaza faptul ca Europa nu a reusit niciodata sa ajunga sa aiba o politica externa si de aparare comuna si ca UE nu il poate apara de Rusia. De asemenea, constientizeaza si ca NATO nu il poate apara decat daca se implica americani”,sustine geostrategul Fridman, care concluzioneaza ca   singurul protector al zonei de granita a Europei sunt americanii. Trebuie specificat, ca in NATO, singurele tari capabile sa reactioneze militar sunt SUA, Marea Britanie si Turcia.

Analistii agentiei Stratfor considera ca Germania nu are nicio dorinta sa se certe cu rusii intrucat depinde fundamental de importurile de resurse naturale, mai ales gaze, fara de care nu-si poate sustine imensa masinarie economica, Franta are interese economice cu Federatia Rusa, iar  europenii din sud  sunt foarte ingrijorati de   imigratia musulmana.

Pe fondul acesta de instabilitate decizionala,  puterea Kremlinului creste odata cu amplificarea conflictelor interne in UE si cu nevoia de a redefini rolul Germaniei. In acest context se intrevede din ce in ce mai clar o ciocnire de interese intre SUA si Rusia, care probabil se va transforma destul de rapid intr-un Razboi Rece.