Publicat in martie 24, 2013 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

Tara de aur cu politicieni de tinichea


Tara noastra aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta.” Un vers pe cat de trist, pe atat de adevarat. Studiile recente asupra zacamintelor aurifere arata ca Romania ocupa locul cinci in lumea la extractie, de-a lungul istoriei, si totusi, in ciuda deposedarilor de la romani, turci, pana la rusi, inca mai detinem vreo 6000 de tone, in zacaminte. La valoarea de 180 de ron/gram, putem spune ca, inca mai avem un patrimoniu in aur, de 250 de miliarde de euro.

 Cele mai vechi podoabe de aur gasite la noi au fost descoperite la Moigrad, judetul Salaj si apartin epocii pietrei.”Din stravechime pana acum, din Carpatii Romaniei s-au extras 2.070 de tone de aur, lucru care ne plaseaza pe locul cinci in lume, dupa Africa de Sud, Canada, Statele Unite si Australia. Dupa cum se vede in grafice, cea mai mare parte a fost folosita de altcineva decat poporul roman. Vestea buna este insa ca mai avem, in sediment, de trei ori cat s-a exploatat pana acum, adica vreo 6.000 de tone. Ramane de vazut cum vor fi folosite. Deocamdata, pe noi, pe specialisti, nu ne intreaba nimeni nimic„, a afirmat cunoscutul geolog dr. Gheorghe Popescu

Trebuia stiut ca in conformitate cu Legea minelor,  modificata in 2009, Romania primeste din partea companiilor care exploateaza bunurile subterane o redeventa de doar 4% din tot ce se extrage . Adica, daca se castiga 100 de milioane de euro din extractia aurului, statul incaseaza 4 milioane, iar restul merge la firma care exploateaza mina.In Africa de Sud redeventa pentru aur este de 20%. In aceste conditii, cei care ingaduie, la noi o redeventa atat de mica, ori sunt prosti, ori niste mari ticalosi!

Cand dai, la inceput dai din ceea ce ai, apoi, de la un moment dat, dai din ceea ce esti.” (Parintele Arsenie Boca)