Publicat in decembrie 12, 2012 de Oreste Teodorescu in Spiritualitate
 
 

Taramurile de dincolo si vulturul calauza


Traditiile orale si mitologia romaneasca, povestesc despre taramurile celelalte. Autorii basmelor, majoritatea initiati, descriu intr-un limbaj exoteric, adevarata intalnire a eroului cu natura sa divina. Fat-Frumos trebuie sa coboare in Regatul Umbrelor pentru a intalni acolo tineretea fara batranete si viata fara de moarte.

Localnicii au numit aceste locuri ba Ostroavele Blajinilor, ba Ostroavele Albe si au crezut ca ele sunt populate de Rugmani sau Rohmani, care au primit revelatia divina de la Zamolxe. (Intre credintele dacice si crestinism nu exista deosebiri majore, ambele celebrand viata vejnica, iubirea, piosenia, darzenia, blandetea si, mai ales lupta pentru dreptate).

Exista chiar, o legenda care pomeneste de Nedaia Cetate, talcuita dupa unii exegeti, ca o anagramare: Nedaia-India, dar nu ca tara ca acelasi lume, ci Centrul Suprem al Lumii, asa cum il numeau locuitorii care aveau sa se numeasca indieni

In basmul lui Ispirescu, Fiul Vanatorului, aici, in Nedaia apune soarele si rasare luceafarul, fapt pomenit si de Vasile Lovinescu in Creanga si Creanga de Aur. Initial, Noaptea de Sanzaiene, care are loc pe 24 iunie se numea Nedeia.

Asa cum vom putea vedea in toate marile culturi ale lumii, granita care desparte cele doua lumi, este de fapt o apa mare, purificatoare si germinatoare de viata. Styx devine sinonim cu Apa Sambetei.

Iata ce scrie Lovinescu: ” Si Nedeia spatiala si cea temporala aveau ca scop sa actualizeze India Adevarata, intr-un punct din timp si spatiu“. Langa Semenic se afla un lac numit Nedeia-Scaldatoarea Vulturilor, loc magic de trecere, dar si de “usurare de toata durerea si neputinta“, cum consemneaza etnologul Ion Muslea in Tipologia folclorului.

Interesanta este asocierea cu vulturul, pe care il intalnim pe toate monumentele funerare ale dacilor, ca simbol al nemuririi si al tineretii si puterii vejnice. Sa nu uitam ca in basmele romanesti, vulturul aduce eroului apa vie si apa moarta.

Ce uriasa si izbitoare asemanare cu shamanismul sud-american, unde corbul sau vulturul sunt calauzele catre Regatul Celalalt.