Publicat in aprilie 3, 2013 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

Tehnocalips: un alt fel de Armaghedon


Partea noastra divina, luminoasa si calda este bine structurata in structura ADN-ului si poarta denumirea de “duh al lui Dumnezeu”. Postarea de fata isi propune sa cartografieze mai profund “duhul lumii”, in abisul caruia salasluiesc cei mai teribili si abominabili demoni, aceia pe care-i descrie Dostoiveski, dar si Olimpian Ungherea. Fara sa ne lasam cuprinsi de depresie sau de temeri, pentru a putea impinge actul cunoasterii pana la limita eliberarii de iluzie si preconceptii am putea constata ca tehnologia se modifica in fiecare generatie, dar oamenii au ramas la fel de usor de influentat! Cel mai bine surprinde acest adevar, marele spadasin medieval japonez Miyamoto Musashi: “ omul poate spori de o mie de ori taria sabiei sale, dar propria tarie fragila ramane vesnic cel mai mare dusman de moarte!

Stiind adevarul, ca oamenii sunt dominati intotdeauna de aceleasi patimi, manipulatorii, indiferent de natura au stiut, stiu, si vor stii intotdeauna cum sa speculeze si cum sa profite de pe urma slabiciunilor si nesigurantelor noastre. In epoca moderna, se intampla o bizarerie. Exista o tehnologie de control care substituie experimetarea vietii cu plonjarea intr-un univers virtual. Socrate spunea: “O viata necercetata nu merita traita!”, sfintii si maestrii spirituali vorbesc despre experimentare. “Cercetati totul si pastrati-va cele de trebuinta!” (Pavel).

Astazi, in tarile hiperdezvoltate, traiul a fost inlocuit cu jocul. In fata computerului, individul devine un erou indraznet, asemeni unui semi zeu, posesor al mai multor vieti. Pana sa se dezmeticeasca din lumea iluzorie in care a ramas captiv, deja e prea tarziu. Tanarul si flexibilul luptator din Mortal Kombat, dupa ce da turn off calculatorului, abia isi ridica fundul obez din scaun, trage de usa frigiderului, pe la trei dimineata, infuleca hamesit niste prefabricate, dupa care adoarme greu din cauza celor 17o de kilograme. Viseaza spectaculos, iar a doua zi se anunta frumoasa. Jocul continua cu next level…Suntem bombardati cu informatii diverse, derulate intr-un mod cat mai rapid, astfel incat filtrul nostru rational sa se “murdareasca” cat mai repede si noi, lipsiti de analiza sa decidem fara sa judeam. Taoistii isi invata discipolii: “Ceea ce prostul cauta la altii, inteleptul gaseste in sine insusi!

Citeste pe codulluioreste.ro